dbexpress i refreshing data

problemy z tworzeniem programów do obsługi sieci, internetu, e-mail itp..

dbexpress i refreshing data

Nowy postprzez usermaw » czwartek, 12 marca 2009, 20:00

Po probie jakiegokolwiek ingerowania w dane bazy otrzymuje komunikat:
"must apply updates before refreshing data"

W zdarzeniu AfterPost dla ClientDataSet pisze:
ClientDataSet1->ApplyUpdates(0);

niestety, nic nie pomaga. W necie na ten temat jest tyle, co powyzej, dodac powyzsza metode.

Moja baza sklada sie:
TSQLConnection->TSQLDataSet->TDataSetProvider->TClientDataSet->TDataSource

Jest to z tutoriala Borlanda w Helpie przykladowy silnik bazy danych dbexpress

Prosze o pomoc HELP
Avatar użytkownika
usermaw
Homos antropiczny
Homos antropiczny
 
Posty: 55
Dołączył(a): piątek, 2 stycznia 2009, 20:43
Podziękował : 2
Otrzymał podziękowań: 0
    NieznanyNieznana

Re: dbexpress i refreshing data

Nowy postprzez Corvis » poniedziałek, 16 marca 2009, 23:57

Ok ale co ty chcesz osiągnąć w końcowym efekcie ?? Zmienić dane z poziomu grida ? czy coś innego ?
"Sukcesy trwają, dopóki ich ktoś nie spieprzy. Porażki są wieczne"

Dr Gregory House
Avatar użytkownika
Corvis
Programista I
Programista I
 
Posty: 880
Dołączył(a): sobota, 26 lipca 2008, 00:31
Podziękował : 80
Otrzymał podziękowań: 30
System operacyjny: WINDOWS 7 64-bity
Kompilator: Praca - C++ Builder XE2 ENTERPRISE - Update 4, Dom - C++ Builder XE4 - Uddate 1
Gadu Gadu: 0
    NieznanyNieznana

Re: dbexpress i refreshing data

Nowy postprzez banita » wtorek, 17 marca 2009, 01:28

spróbuj tak

TSQLConnection->TSimpleDataSet->TDataSource

napisz jeszcze z jaka baza sie laczysz(wlacznie z wersja) i jaka masz wersje srodowiska.
Avatar użytkownika
banita
Kreacjusz
Kreacjusz
 
Posty: 283
Dołączył(a): poniedziałek, 28 lipca 2008, 20:07
Podziękował : 1
Otrzymał podziękowań: 18
System operacyjny: Windows 7 Professional
Kompilator: C++Builder 2010 Update 5,
Delphi 2010 Update 5,
NetBeans 6.9(MinGw + Qt),
Visual Studio 2008 + Qt
Gadu Gadu: 0
    NieznanyNieznana

Re: dbexpress i refreshing data

Nowy postprzez Corvis » wtorek, 17 marca 2009, 09:38

Banita ale czy przy takim zestawieniu kontrolek osiągniesz komunikację dwu stronną :> ??
"Sukcesy trwają, dopóki ich ktoś nie spieprzy. Porażki są wieczne"

Dr Gregory House
Avatar użytkownika
Corvis
Programista I
Programista I
 
Posty: 880
Dołączył(a): sobota, 26 lipca 2008, 00:31
Podziękował : 80
Otrzymał podziękowań: 30
System operacyjny: WINDOWS 7 64-bity
Kompilator: Praca - C++ Builder XE2 ENTERPRISE - Update 4, Dom - C++ Builder XE4 - Uddate 1
Gadu Gadu: 0
    NieznanyNieznana

Re: dbexpress i refreshing data

Nowy postprzez banita » wtorek, 17 marca 2009, 15:15

Corvis napisał(a):Banita ale czy przy takim zestawieniu kontrolek osiągniesz komunikację dwu stronną :> ??

z tego co pamietam to kursor pracuje po stronie serwera.
obecnie pracuje nad wieksza aplikacja bazodanowa(praca inzynierska) i po wielu testach doszedlem do wniosku ze jesli chcemy pracowac z datasetem, aktualizowac go i wysylac delte zmian to wlsnie przy kursorze po stronie serwera.
jesli chcemy miec te dane lokalnie to lepiej wyciagnac je z tego dataseta, zamknac go i spokojnie pracowac sobie z danymi, a zmiany wysylac normalnie poprzez UPDATE. niektore powody to: dataset z np 10000rekordow zajmuje duzo wiecej pamieci niz dowolny kontener wypelniony tymi danymi, modyfikujac, dodajac, usuwajac rekordy w dataset nie mamy wplywu na wykonywany kod sql, poruszanie sie po datasecie jest znacznie wolniejsze niz przechodzenie np po vectorze...


do autora:
sprobuj dla TSQLDataSet wywolac metode Post()
Avatar użytkownika
banita
Kreacjusz
Kreacjusz
 
Posty: 283
Dołączył(a): poniedziałek, 28 lipca 2008, 20:07
Podziękował : 1
Otrzymał podziękowań: 18
System operacyjny: Windows 7 Professional
Kompilator: C++Builder 2010 Update 5,
Delphi 2010 Update 5,
NetBeans 6.9(MinGw + Qt),
Visual Studio 2008 + Qt
Gadu Gadu: 0
    NieznanyNieznana

Re: dbexpress i refreshing data

Nowy postprzez Corvis » wtorek, 17 marca 2009, 16:05

No ja pracuje już ponad rok z dbExpress i muszę przyzać, że napisałem ponad 100 aplikacji jakiś testowych małych próbnych, i pare dużych projektów i doszedłem do wniosku, że wolę robić wszystko z poziomu SQL i formularza. Ale to takie moje prywatne odczucie.

Ps. Co robisz na pracę ???
"Sukcesy trwają, dopóki ich ktoś nie spieprzy. Porażki są wieczne"

Dr Gregory House
Avatar użytkownika
Corvis
Programista I
Programista I
 
Posty: 880
Dołączył(a): sobota, 26 lipca 2008, 00:31
Podziękował : 80
Otrzymał podziękowań: 30
System operacyjny: WINDOWS 7 64-bity
Kompilator: Praca - C++ Builder XE2 ENTERPRISE - Update 4, Dom - C++ Builder XE4 - Uddate 1
Gadu Gadu: 0
    NieznanyNieznana


  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Wyświetlone
    Ostatni post

Powrót do Aplikacje sieciowe

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość

cron