CYFROWY BARON • PROGRAMOWANIE • Zobacz wątek - Format HTML do schowka

Format HTML do schowka

dział ogólny

Format HTML do schowka

Nowy postprzez Mironas » środa, 9 maja 2018, 14:51

Mam problem z wstawieniem tekstu sformatowanego w HTML (proste znaczniki typu <b>) do schowka Clipboard().

Treść (typu String) przygotowałem zgodnie z tym opisem oraz zarejestrowałem format:
KOD cpp:     UKRYJ  
UINT format = RegisterClipboardFormat(L"HTML Format");


Tak przygotowaną treść chcę wrzucić do schowka metodą SetAsHandle. Nie wiem jednak, jak przygotować drugi parametr dla metody:
KOD cpp:     UKRYJ  
  UINT uchwyt = ???;
  Clipboard()->SetAsHandle(format, uchwyt);
 


W mojej wersji C++Builder XE drugi parametr jest typu unsigned a wszystkie dostępne przykłady są albo dla Delphi (a tam jest THandle) albo dotyczą wstawiania do schowka obrazu - ale tam odpowiednia zmienna (tutaj 'DataHandle') przygotowana jest przez metodę SaveToClipboardFormat należącą do TBitmap:
KOD cpp:     UKRYJ  
Bitmap->SaveToClipboardFormat( MyFormat, DataHandle, APalette);
Avatar użytkownika
Mironas
Programista I
Programista I
 
Posty: 416
Dołączył(a): poniedziałek, 2 stycznia 2012, 19:02
Podziękował : 16
Otrzymał podziękowań: 61
System operacyjny: Windows XP
Kompilator: C++Builder XE
Gadu Gadu: 4289125
    WindowsChrome

Re: Format HTML do schowka

Nowy postprzez Cyfrowy Baron » czwartek, 10 maja 2018, 03:17

W C++Builder jest inaczej niż w Delphi.

http://docs.embarcadero.com/products/ra ... andle.html
Avatar użytkownika
Cyfrowy Baron
Administrator
Administrator
 
Posty: 4716
Dołączył(a): niedziela, 13 lipca 2008, 15:17
Podziękował : 12
Otrzymał podziękowań: 442
System operacyjny: Windows 7 x64 SP1
Kompilator: Embarcadero RAD Studio XE2
C++ Builder XE2 Update 4
SKYPE: cyfbar
Gadu Gadu: 0
    Windows 7Firefox

Re: Format HTML do schowka

Nowy postprzez Mironas » poniedziałek, 14 maja 2018, 09:14

Cyfrowy Baron napisał(a):W C++Builder jest inaczej niż w Delphi.

No właśnie.

Pytanie jak to zrobić w Builderze.
W podlinkowanym przykładzie DataHandle jest zdefiniowane w Bitmap->SaveToClipboardFormat(...). A np **TStringList** (w którym mam treść HTML) nie ma takiej metody.
Avatar użytkownika
Mironas
Programista I
Programista I
 
Posty: 416
Dołączył(a): poniedziałek, 2 stycznia 2012, 19:02
Podziękował : 16
Otrzymał podziękowań: 61
System operacyjny: Windows XP
Kompilator: C++Builder XE
Gadu Gadu: 4289125
    WindowsChrome

Re: Format HTML do schowka

Nowy postprzez polymorphism » poniedziałek, 14 maja 2018, 11:10

Ten uchwyt to chyba powinien być uchwyt do pamięci przydzielonej funkcją GlobalAlloc (z flagą GMEM_MOVEABLE).
C++ Reference - opis wszystkich klas STL-a i funkcji C.
Avatar użytkownika
polymorphism
Doświadczony Programista ● Moderator
Doświadczony Programista ● Moderator
 
Posty: 2145
Dołączył(a): piątek, 19 grudnia 2008, 13:04
Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 197
System operacyjny: Windows 7 Pro
Windows 8.1
Kompilator: Visual Studio 2015 Community
CodeLite (MinGW)
MSYS2 (MinGW, clang)
Gadu Gadu: 0
    Windows 7Firefox


  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Wyświetlone
    Ostatni post

Powrót do Ogólne problemy z programowaniem

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość

cron