CYFROWY BARON • PROGRAMOWANIE • Zobacz wątek - Builder 6 przejscie na 10.2.3 tokio

Builder 6 przejscie na 10.2.3 tokio

dział ogólny

Builder 6 przejscie na 10.2.3 tokio

Nowy postprzez Manianass » piątek, 17 sierpnia 2018, 21:52

Witam, posiadam kod który działał w BCB 6 a teraz chciałem to przerobić na Buildera 10.2.3 tokio
oto kod :
KOD cpp:     UKRYJ  
POINT pozycja;

   GetCursorPos(&pozycja);
   Label1->Caption = "  X " + IntToStr(pozycja.x) + " Y " + IntToStr(pozycja.y);  


na te chwile wyświetla błąd


[bcc32 Error] test.cpp(45): E2015 Ambiguity between '_fastcall System::Sysutils::IntToStr(int) at c:\program files (x86)\embarcadero\studio\19.0\include\windows\rtl\System.SysUtils.hpp:3225' and '_fastcall System::Sysutils::IntToStr(__int64) at c:\program files (x86)\embarcadero\studio\19.0\include\windows\rtl\System.SysUtils.hpp:3226'
Full parser context
test.cpp(41): parsing: void _fastcall TForm1::Button2Click(System::TObject *)



Nie wiem czy to nie przez 64 bitowy system. Sam nie wiem proszę o pomoc.
Avatar użytkownika
Manianass
Bladawiec
Bladawiec
 
Posty: 33
Dołączył(a): środa, 11 listopada 2015, 00:45
Lokalizacja: Lubin
Podziękował : 8
Otrzymał podziękowań: 0
System operacyjny: win 7
Kompilator: Builder C++
Gadu Gadu: 0
    Windows 7Chrome

Re: Builder 6 przejscie na 10.2.3 tokio

Nowy postprzez polymorphism » sobota, 18 sierpnia 2018, 10:16

KOD cpp:     UKRYJ  
Label1->Caption = "  X " + IntToStr(static_cast<int>(pozycja.x)) + " Y " + IntToStr(static_cast<int>(pozycja.y));


Nie wiem czy to nie przez 64 bitowy system.

A co ma system do procesu kompilacji, tym bardziej że kompilujesz kompilatorem 32-bitowym?
C++ Reference - opis wszystkich klas STL-a i funkcji C.

Za ten post autor polymorphism otrzymał podziękowanie od:
Manianass
Avatar użytkownika
polymorphism
Doświadczony Programista ● Moderator
Doświadczony Programista ● Moderator
 
Posty: 2168
Dołączył(a): piątek, 19 grudnia 2008, 13:04
Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 200
System operacyjny: Windows 7 Pro
Windows 8.1
Linux Mint 19
Kompilator: Visual Studio 2015 Community
CodeLite (MinGW)
MSYS2 (MinGW, clang)
g++
Gadu Gadu: 0
    Windows 7Firefox

Re: Builder 6 przejscie na 10.2.3 tokio

Nowy postprzez Cyfrowy Baron » sobota, 18 sierpnia 2018, 10:58

KOD cpp:     UKRYJ  
TPoint pozycja;
GetCursorPos(&pozycja);
Label1->Caption = "  X " + IntToStr( (int)pozycja.x ) + " Y " + IntToStr( (int)pozycja.y );


KOD cpp:     UKRYJ  
TPoint pozycja;
GetCursorPos(&pozycja);

int X, Y;

LongToInt(pozycja.x, &X);
LongToInt(pozycja.y, &Y);

Label1->Caption = "  X " + IntToStr(X) + " Y " + IntToStr(Y) );
KOD cpp:     UKRYJ  
TPoint pozycja;
GetCursorPos(&pozycja);

String X, Y;

X = pozycja.X;
Y = pozycja.Y;


Label1->Caption = "  X " + X + " Y " + Y;
KOD cpp:     UKRYJ  
TPoint pozycja;
GetCursorPos(&pozycja);

Label1->Caption = "  X " + (String)pozycja.x + " Y " + (String)pozycja.y;


Moim zdaniem najlepsze rozwiązanie:
KOD cpp:     UKRYJ  
TPoint pozycja;
GetCursorPos(&pozycja);

Label1->Caption = "  X " + static_cast<String>(pozycja.x) + " Y " + static_cast<String>(pozycja.y);


Wiesz oczywiście, że typem domyślnym w nowszych wersjach środowiska jest UnicodeString a nie AnsiString?

Za ten post autor Cyfrowy Baron otrzymał podziękowanie od:
Manianass
Avatar użytkownika
Cyfrowy Baron
Administrator
Administrator
 
Posty: 4724
Dołączył(a): niedziela, 13 lipca 2008, 15:17
Podziękował : 12
Otrzymał podziękowań: 443
System operacyjny: Windows 7 x64 SP1
Kompilator: Embarcadero RAD Studio XE2
C++ Builder XE2 Update 4
SKYPE: cyfbar
Gadu Gadu: 0
    Windows 7Firefox

Re: Builder 6 przejscie na 10.2.3 tokio

Nowy postprzez Manianass » sobota, 18 sierpnia 2018, 13:54

Dziękuje za pomoc !!

Nie, niewiemdziałem że jest jakaś zmiana, ale dzieki (chodzi o UnicodeString ).
Avatar użytkownika
Manianass
Bladawiec
Bladawiec
 
Posty: 33
Dołączył(a): środa, 11 listopada 2015, 00:45
Lokalizacja: Lubin
Podziękował : 8
Otrzymał podziękowań: 0
System operacyjny: win 7
Kompilator: Builder C++
Gadu Gadu: 0
    Windows 7Chrome


  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Wyświetlone
    Ostatni post

Powrót do Ogólne problemy z programowaniem

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości

cron