Wyświetlanie TIMESTAMP w DBGrid

Problemy związane z tworzeniem i zarządzaniem programami bazo-danowymi.
Regulamin działu


Zadając pytania dotyczące baz danych należy podawać szczegółowe informacje o bazie danych nad którą się pracuje, czyli:

  • Rodzaj serwera bazodanowego: MySql, MSSQL, Oracle itp.
  • Wersja bazy danych
  • Technologia bazodanowa używana w programie: ADO, DbExpress, InterBase
  • Komponenty użyte do zestawienia połączenia: ADOConnection, SqlConnection
  • Sposób zestawienia komponentów bazodanowych np. DataSet - DataSource - DbGrid lub DataSet - DataSetProvider - ClientDataSet - DataSource - DbGrid
  • Jeżeli używane były biblioteki innych firm niż Borland, CodeGeer i Embarcadero proszę podać ich nazwy, numer wersji i adres źródła.

Wyświetlanie TIMESTAMP w DBGrid

Nowy postprzez ukasukas » niedziela, 17 lutego 2013, 01:09

Witam serdecznie,

Zwracam się z prośbą o pomoc w rozwiązaniu następującego problemu:
Piszę w C++Builder 6 Enterprise.
Mam bazę danych w Firebird 2.5 z którą się łączę przez komponenty IBDatabase i IBTransaction.
Następnie wyświetlam tabele wybraną za pomocą IBTable w komponencie DBGrid.
Wyświetlam bez problemu tabele, które zawierają dane typu VARCHAR, CHAR, INTEGER.
Gdy chcę wyświetlić tabelę z danymi typu TIMESTAMP ( lub też próbowałem TIME i DATE) to po połączeniu w DBGrid pojawiają się tylko nazwy kolumn a nie wyświetlają żadne dane.

Tabela jest tworzona:
Kod: Zaznacz cały
create table PRACOWNIK1 (ID INTEGER PRIMARY KEY, WEJSCIE TIMESTAMP, WYJSCIE TIMESTAMP);

Do testów uzupełniona:
Kod: Zaznacz cały
INSERT INTO PRACOWNIK1 VALUES ('1','2013-02-15 10:11:12','2013-02-15 15:16:12');


Mogę także przechowywać dane daty i godziny w oddzielnych kolumnach.
Tabela jest tworzona:
Kod: Zaznacz cały
create table PRACOWNIK2 (ID INTEGER PRIMARY KEY, WEJSCIE TIME, WYJSCIE TIME);

Do testów uzupełniona:
Kod: Zaznacz cały
INSERT INTO PRACOWNIK1 VALUES ('1','10:11:12','15:16:12');


Co robię źle i co zrobić żeby było dobrze?
Avatar użytkownika
ukasukas
Bladawiec
Bladawiec
 
Posty: 2
Dołączył(a): sobota, 16 lutego 2013, 13:28
Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 0
System operacyjny: brak systemu
Kompilator: brak kompilatora
Gadu Gadu: 0
    Windows XPChrome

Re: Wyświetlanie TIMESTAMP w DBGrid

Nowy postprzez Corvis » niedziela, 17 lutego 2013, 01:25

Spróbuj zrzutować pole za pomocą cast(nazwa_pola as varchar)

Z tego co rozumiem, nie ma żadnej wartości tylko nagłówek z nazwą pola tak ?
"Sukcesy trwają, dopóki ich ktoś nie spieprzy. Porażki są wieczne"

Dr Gregory House
Avatar użytkownika
Corvis
Programista I
Programista I
 
Posty: 880
Dołączył(a): sobota, 26 lipca 2008, 00:31
Podziękował : 80
Otrzymał podziękowań: 30
System operacyjny: WINDOWS 7 64-bity
Kompilator: Praca - C++ Builder XE2 ENTERPRISE - Update 4, Dom - C++ Builder XE4 - Uddate 1
Gadu Gadu: 0
    Windows 7Chrome

Re: Wyświetlanie TIMESTAMP w DBGrid

Nowy postprzez Mironas » poniedziałek, 18 lutego 2013, 10:31

Odpowiedz. U mnie tabela z polem TIMESTAMP wyświetla się w DBGrid normalnie.
Czy w tej tabeli na pewno masz jakieś dane?
Avatar użytkownika
Mironas
Programista I
Programista I
 
Posty: 449
Dołączył(a): poniedziałek, 2 stycznia 2012, 19:02
Podziękował : 21
Otrzymał podziękowań: 63
System operacyjny: Windows 10
Kompilator: C++Builder 10.2 Tokyo
TMS Components Pack
Gadu Gadu: 0
    Windows XPChrome

Re: Wyświetlanie TIMESTAMP w DBGrid

Nowy postprzez Corvis » poniedziałek, 18 lutego 2013, 10:33

Tylko, że ty masz XE a on BCB 6. Nie takie cuda już widziałem
"Sukcesy trwają, dopóki ich ktoś nie spieprzy. Porażki są wieczne"

Dr Gregory House
Avatar użytkownika
Corvis
Programista I
Programista I
 
Posty: 880
Dołączył(a): sobota, 26 lipca 2008, 00:31
Podziękował : 80
Otrzymał podziękowań: 30
System operacyjny: WINDOWS 7 64-bity
Kompilator: Praca - C++ Builder XE2 ENTERPRISE - Update 4, Dom - C++ Builder XE4 - Uddate 1
Gadu Gadu: 0
    Windows 7Chrome

Re: Wyświetlanie TIMESTAMP w DBGrid

Nowy postprzez ukasukas » poniedziałek, 18 lutego 2013, 10:58

Dziękuję za podpowiedzi.
Nie wiem dlaczego ale gdy włączyłem dzisiaj (poniedziałek) komputer i odpaliłem program nad którym pracowałem w sobotę to nagle DBGrid zaczął bezproblemowo wyświetlać dane typu TIME i DATE :) .
Co do TIMESTAMP to jeszcze to sprawdzę.
Avatar użytkownika
ukasukas
Bladawiec
Bladawiec
 
Posty: 2
Dołączył(a): sobota, 16 lutego 2013, 13:28
Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 0
System operacyjny: brak systemu
Kompilator: brak kompilatora
Gadu Gadu: 0
    Windows XPChrome

Re: Wyświetlanie TIMESTAMP w DBGrid

Nowy postprzez Mironas » poniedziałek, 18 lutego 2013, 11:08

Corvis napisał(a):Tylko, że ty masz XE a on BCB 6

BCB6 też mam, tyle że w wersji prof.
Avatar użytkownika
Mironas
Programista I
Programista I
 
Posty: 449
Dołączył(a): poniedziałek, 2 stycznia 2012, 19:02
Podziękował : 21
Otrzymał podziękowań: 63
System operacyjny: Windows 10
Kompilator: C++Builder 10.2 Tokyo
TMS Components Pack
Gadu Gadu: 0
    Windows XPChrome


  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Wyświetlone
    Ostatni post

Powrót do Bazy danych

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość

cron