TDBAdvGrid (z TMS Component Pack) - not in edit mode

Problemy związane z tworzeniem i zarządzaniem programami bazo-danowymi.
Regulamin działu


Zadając pytania dotyczące baz danych należy podawać szczegółowe informacje o bazie danych nad którą się pracuje, czyli:

  • Rodzaj serwera bazodanowego: MySql, MSSQL, Oracle itp.
  • Wersja bazy danych
  • Technologia bazodanowa używana w programie: ADO, DbExpress, InterBase
  • Komponenty użyte do zestawienia połączenia: ADOConnection, SqlConnection
  • Sposób zestawienia komponentów bazodanowych np. DataSet - DataSource - DbGrid lub DataSet - DataSetProvider - ClientDataSet - DataSource - DbGrid
  • Jeżeli używane były biblioteki innych firm niż Borland, CodeGeer i Embarcadero proszę podać ich nazwy, numer wersji i adres źródła.

TDBAdvGrid (z TMS Component Pack) - not in edit mode

Nowy postprzez Mironas » poniedziałek, 18 lutego 2013, 13:50

Baza danych: Firebird

Komponenty:
IBDatabase, IBTransaction, IBDataSet, DataSource, DBAdvGrid
Ten ostatni z pakietu TMS Component Pack (odpowiednik BDGrid-a)

Tabela jest otwarta. Po wykonaniu Append() IBDataSet nie jest w trybie edycji!
Problem występuje tylko jeśli IBDataSet1 >> GeneratorField >> ApplyEvent jest ustawione na 'On New Record'.
Problem nie występuje jeśli zastąpię DBAdvGrid zwykłym DBGridem.

Problem można też rozwiązać następująco:
KOD cpp:     UKRYJ  
  IBDataSet1->Append();
  IBDataSet1->Edit();
 

Ale to jest głupie.

Czy ma ktoś jakiś pomysł dlaczego tak się dzieje?
DBAdvGrid mam w wersji 2.3.1.0 - wiem, że nie najnowszej ale na liście poprawek nie widzę aby naprawiano taki problem.
Avatar użytkownika
Mironas
Programista I
Programista I
 
Posty: 449
Dołączył(a): poniedziałek, 2 stycznia 2012, 19:02
Podziękował : 21
Otrzymał podziękowań: 63
System operacyjny: Windows 10
Kompilator: C++Builder 10.2 Tokyo
TMS Components Pack
Gadu Gadu: 0
    Windows XPChrome

Re: TDBAdvGrid (z TMS Component Pack) - not in edit mode

Nowy postprzez Mironas » poniedziałek, 18 lutego 2013, 16:31

Zaktualizowałem do najnowszej wersji i nadal jest to samo. Lipa :(
Avatar użytkownika
Mironas
Programista I
Programista I
 
Posty: 449
Dołączył(a): poniedziałek, 2 stycznia 2012, 19:02
Podziękował : 21
Otrzymał podziękowań: 63
System operacyjny: Windows 10
Kompilator: C++Builder 10.2 Tokyo
TMS Components Pack
Gadu Gadu: 0
    Windows XPChrome

Re: TDBAdvGrid (z TMS Component Pack) - not in edit mode

Nowy postprzez Cyfrowy Baron » poniedziałek, 18 lutego 2013, 23:39

Standardowe komponenty bazodanowe nie są po prostu w pełni kompatybilne z tymi z TMS. Stosuje tylko jeden rodzaj, nie mieszaj ich.
Avatar użytkownika
Cyfrowy Baron
Administrator
Administrator
 
Posty: 4730
Dołączył(a): niedziela, 13 lipca 2008, 15:17
Podziękował : 12
Otrzymał podziękowań: 444
System operacyjny: Windows 7 x64 SP1
Kompilator: Embarcadero RAD Studio XE2
C++ Builder XE2 Update 4
SKYPE: cyfbar
Gadu Gadu: 0
    Windows XPFirefox

Re: TDBAdvGrid (z TMS Component Pack) - not in edit mode

Nowy postprzez Mironas » wtorek, 19 lutego 2013, 11:12

W TMS Component Pack nie ma odpowiedników IBDatabase, IBTransaction, IBDataSet, DataSource. W ogóle nie ma tam komponentów bazodanowych nie licząc kontrolek do wizualizacji danych. Jeśli chcę użyć DBAdvGrid (bo ładniejszy) to muszę pomieszać.
Avatar użytkownika
Mironas
Programista I
Programista I
 
Posty: 449
Dołączył(a): poniedziałek, 2 stycznia 2012, 19:02
Podziękował : 21
Otrzymał podziękowań: 63
System operacyjny: Windows 10
Kompilator: C++Builder 10.2 Tokyo
TMS Components Pack
Gadu Gadu: 0
    Windows XPChrome

Re: TDBAdvGrid (z TMS Component Pack) - not in edit mode

Nowy postprzez Cyfrowy Baron » wtorek, 19 lutego 2013, 12:01

Nie wiem jak to z tym dokładnie jest, ale wiem, że kontrolki bazodanowe z TMS oferują wsparcie tyko dla tych typów baz danych: Absolute Database, ElevateDB, Firebird 2, MS SQL Server 2000, MS SQL Server 2005, MS SQL Server 2008, MS SQL Azure, MySQL 5.1, NexusDB V3, Oracle 10g, SQLite 3.7. O czym można przeczytać na stronie producenta.

Co się zaś tyczy kontrolki TDBAdvGFrid to:


DB-aware version of TAdvStringGrid.
Can be connected to any dataset via a Datasource & Columns property where the DataField can be used to set the field for each column.
Allows DB-aware mini HTML formatting to combine multiple formatted datafields per cell.
Can display BLOB memo fields and picture fields.
Allows to export data to various file formats including CSV, HTML, RTF, XLS (native, without using Excel)




Z tego wynika, że powinien współpracować z DataField.
Avatar użytkownika
Cyfrowy Baron
Administrator
Administrator
 
Posty: 4730
Dołączył(a): niedziela, 13 lipca 2008, 15:17
Podziękował : 12
Otrzymał podziękowań: 444
System operacyjny: Windows 7 x64 SP1
Kompilator: Embarcadero RAD Studio XE2
C++ Builder XE2 Update 4
SKYPE: cyfbar
Gadu Gadu: 0
    Windows XPFirefox

Re: TDBAdvGrid (z TMS Component Pack) - not in edit mode

Nowy postprzez Mironas » wtorek, 19 lutego 2013, 12:21

Cyfrowy Baron napisał(a):kontrolki bazodanowe z TMS oferują wsparcie tyko dla tych typów baz danych: [...]. O czym można przeczytać na stronie producenta.

Jeśli masz na myśli stronę TMS Data Modeler to dotyczy ona narzędzia do modelowania baz danych (zresztą nie wchodzącego w skład TMS Component Pack) a nie komponentów do łączenia się z bazą danych.

Cyfrowy Baron napisał(a):Z tego wynika, że powinien współpracować z DataField.

Powinien i współpracuje - tylko jak widać z błędami. Ale to nie pierwszy przypadek kiedy komponenty TMS zachowują się dziwnie. Trzeba albo się do tego przyzwyczaić albo je wywalić.
Avatar użytkownika
Mironas
Programista I
Programista I
 
Posty: 449
Dołączył(a): poniedziałek, 2 stycznia 2012, 19:02
Podziękował : 21
Otrzymał podziękowań: 63
System operacyjny: Windows 10
Kompilator: C++Builder 10.2 Tokyo
TMS Components Pack
Gadu Gadu: 0
    Windows XPChrome

Re: TDBAdvGrid (z TMS Component Pack) - not in edit mode

Nowy postprzez Cyfrowy Baron » wtorek, 19 lutego 2013, 12:47

A masz wogóle kompletną paczkę TMS Component Pack, czy tylko taką okrojoną?
Avatar użytkownika
Cyfrowy Baron
Administrator
Administrator
 
Posty: 4730
Dołączył(a): niedziela, 13 lipca 2008, 15:17
Podziękował : 12
Otrzymał podziękowań: 444
System operacyjny: Windows 7 x64 SP1
Kompilator: Embarcadero RAD Studio XE2
C++ Builder XE2 Update 4
SKYPE: cyfbar
Gadu Gadu: 0
    Windows XPFirefox

Re: TDBAdvGrid (z TMS Component Pack) - not in edit mode

Nowy postprzez Mironas » wtorek, 19 lutego 2013, 13:05

A są jakieś różne wersje?
Mam komercyjną (nie demo) paczkę zakupioną na licencji 'Single developer license'.
Avatar użytkownika
Mironas
Programista I
Programista I
 
Posty: 449
Dołączył(a): poniedziałek, 2 stycznia 2012, 19:02
Podziękował : 21
Otrzymał podziękowań: 63
System operacyjny: Windows 10
Kompilator: C++Builder 10.2 Tokyo
TMS Components Pack
Gadu Gadu: 0
    Windows XPChrome


  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Wyświetlone
    Ostatni post

Powrót do Bazy danych

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość

cron