Jak uzyskać dostęp do bazy danych poprzez internet

Problemy związane z tworzeniem i zarządzaniem programami bazo-danowymi.
Regulamin działu


Zadając pytania dotyczące baz danych należy podawać szczegółowe informacje o bazie danych nad którą się pracuje, czyli:

  • Rodzaj serwera bazodanowego: MySql, MSSQL, Oracle itp.
  • Wersja bazy danych
  • Technologia bazodanowa używana w programie: ADO, DbExpress, InterBase
  • Komponenty użyte do zestawienia połączenia: ADOConnection, SqlConnection
  • Sposób zestawienia komponentów bazodanowych np. DataSet - DataSource - DbGrid lub DataSet - DataSetProvider - ClientDataSet - DataSource - DbGrid
  • Jeżeli używane były biblioteki innych firm niż Borland, CodeGeer i Embarcadero proszę podać ich nazwy, numer wersji i adres źródła.

Jak uzyskać dostęp do bazy danych poprzez internet

Nowy postprzez duf » sobota, 16 marca 2013, 18:39

Jak uzyskać dostęp do bazy danych zainstalowanej na komputerze lokalnym podłączonym do internetu? Czy znając tylko adres ip komputera lokalnego będącego w sieci lokalnej? Czy znać trzeba inne parametry? Dzięki.
Avatar użytkownika
duf
Intelektryk
Intelektryk
 
Posty: 175
Dołączył(a): czwartek, 9 października 2008, 13:02
Podziękował : 17
Otrzymał podziękowań: 2
System operacyjny: Windows 10
Kompilator: XE8
Gadu Gadu: 0
    Windows 7Firefox

Re: Jak uzyskać dostęp do bazy danych poprzez internet

Nowy postprzez Corvis » niedziela, 17 marca 2013, 10:21

Odp jest banalna ;)

Musisz znać adres i port serwera bazy ;)
"Sukcesy trwają, dopóki ich ktoś nie spieprzy. Porażki są wieczne"

Dr Gregory House
Avatar użytkownika
Corvis
Programista I
Programista I
 
Posty: 880
Dołączył(a): sobota, 26 lipca 2008, 00:31
Podziękował : 80
Otrzymał podziękowań: 30
System operacyjny: WINDOWS 7 64-bity
Kompilator: Praca - C++ Builder XE2 ENTERPRISE - Update 4, Dom - C++ Builder XE4 - Uddate 1
Gadu Gadu: 0
    Windows 7Chrome

Re: Jak uzyskać dostęp do bazy danych poprzez internet

Nowy postprzez duf » niedziela, 17 marca 2013, 10:38

Corvis napisał(a):Odp jest banalna ;)

Musisz znać adres i port serwera bazy ;)

Adres IP komputera na którym zainstalowana jest baza rozumiem. Dzięki.
Avatar użytkownika
duf
Intelektryk
Intelektryk
 
Posty: 175
Dołączył(a): czwartek, 9 października 2008, 13:02
Podziękował : 17
Otrzymał podziękowań: 2
System operacyjny: Windows 10
Kompilator: XE8
Gadu Gadu: 0
    LinuxSafari

Re: Jak uzyskać dostęp do bazy danych poprzez internet

Nowy postprzez duf » poniedziałek, 18 marca 2013, 18:44

Jak przetestować czy komputer z serwerem jest dostępny? Próbuję wpisać w przeglądarkę adres IP ale nie ma połączenia, Czy poprzez ping też tak można sprawdzić?
Avatar użytkownika
duf
Intelektryk
Intelektryk
 
Posty: 175
Dołączył(a): czwartek, 9 października 2008, 13:02
Podziękował : 17
Otrzymał podziękowań: 2
System operacyjny: Windows 10
Kompilator: XE8
Gadu Gadu: 0
    Windows 7Firefox

Re: Jak uzyskać dostęp do bazy danych poprzez internet

Nowy postprzez Corvis » wtorek, 19 marca 2013, 00:09

PING
"Sukcesy trwają, dopóki ich ktoś nie spieprzy. Porażki są wieczne"

Dr Gregory House
Avatar użytkownika
Corvis
Programista I
Programista I
 
Posty: 880
Dołączył(a): sobota, 26 lipca 2008, 00:31
Podziękował : 80
Otrzymał podziękowań: 30
System operacyjny: WINDOWS 7 64-bity
Kompilator: Praca - C++ Builder XE2 ENTERPRISE - Update 4, Dom - C++ Builder XE4 - Uddate 1
Gadu Gadu: 0
    Windows 7Chrome

Re: Jak uzyskać dostęp do bazy danych poprzez internet

Nowy postprzez duf » wtorek, 19 marca 2013, 08:26

Wpisuję "ping 10.100.100.100" ale nie ma odpowiedzi.
Avatar użytkownika
duf
Intelektryk
Intelektryk
 
Posty: 175
Dołączył(a): czwartek, 9 października 2008, 13:02
Podziękował : 17
Otrzymał podziękowań: 2
System operacyjny: Windows 10
Kompilator: XE8
Gadu Gadu: 0
    Windows 7Firefox

Re: Jak uzyskać dostęp do bazy danych poprzez internet

Nowy postprzez Cyfrowy Baron » wtorek, 19 marca 2013, 08:48

Jakaś odpowiedź powinna nadejść, np: Upłynął limit czasu żądania.

Co to za dziwaczny adres? Czy nie chodziło Tobie na początku o adres komputera lokalnego? Może podałeś nieprawidłowy adres, bo u mnie ping z adresem lokalnym działa, tylko że adresy lokalne z reguły zaczynają się od 192.168. ...

Sprawdź czy zapora sieciowa lub filtr routera nie blokuje ci pakietów-odpowiedzi.

Widzę, że korzystasz z Linux'a, a na tym systemie ping wysyła się chyba nieco inaczej niż na Windows, na przykład tak:

KOD text:     UKRYJ  
$ ping -c 5 10.100.100.100


Tylko nie jestem tego akurat pewien, bo z Linux'a nigdy nie korzystałem, a przykład znalazłem w sieci.
Avatar użytkownika
Cyfrowy Baron
Administrator
Administrator
 
Posty: 4730
Dołączył(a): niedziela, 13 lipca 2008, 15:17
Podziękował : 12
Otrzymał podziękowań: 444
System operacyjny: Windows 7 x64 SP1
Kompilator: Embarcadero RAD Studio XE2
C++ Builder XE2 Update 4
SKYPE: cyfbar
Gadu Gadu: 0
    Windows XPFirefox

Re: Jak uzyskać dostęp do bazy danych poprzez internet

Nowy postprzez duf » wtorek, 19 marca 2013, 10:53

Nie korzystam z Linuksa tylko z Windowsa 8.

Cyfrowy Baron napisał(a):Sprawdź czy zapora sieciowa lub filtr routera nie blokuje ci pakietów-odpowiedzi.
Po stronie komputera, z którego wysyłam ping czy po stronie komputera, na którym jest baza?

Cyfrowy Baron napisał(a):Co to za dziwaczny adres?
Jest to adres komputera, na którym jest baza. W takim razie, jakiego adresu użyć?

Dzięki
Avatar użytkownika
duf
Intelektryk
Intelektryk
 
Posty: 175
Dołączył(a): czwartek, 9 października 2008, 13:02
Podziękował : 17
Otrzymał podziękowań: 2
System operacyjny: Windows 10
Kompilator: XE8
Gadu Gadu: 0
    Windows 7Firefox

Re: Jak uzyskać dostęp do bazy danych poprzez internet

Nowy postprzez Cyfrowy Baron » wtorek, 19 marca 2013, 11:39

duf napisał(a):Po stronie komputera, z którego wysyłam ping czy po stronie komputera, na którym jest baza?


ping to zapytanie i odpowiedź więc po obydwu.

duf napisał(a):Jest to adres komputera, na którym jest baza. W takim razie, jakiego adresu użyć?


Jak sprawdziłeś ten adres?
Avatar użytkownika
Cyfrowy Baron
Administrator
Administrator
 
Posty: 4730
Dołączył(a): niedziela, 13 lipca 2008, 15:17
Podziękował : 12
Otrzymał podziękowań: 444
System operacyjny: Windows 7 x64 SP1
Kompilator: Embarcadero RAD Studio XE2
C++ Builder XE2 Update 4
SKYPE: cyfbar
Gadu Gadu: 0
    Windows XPFirefox

Re: Jak uzyskać dostęp do bazy danych poprzez internet

Nowy postprzez duf » wtorek, 19 marca 2013, 13:26

Adres sprawdziłem w sieci. Komputer w sieci ma adres 10.100.100.100.
Przyznam się, że nie rozumiem o co tu chodzi. Jestem właśnie w pracy i mam komputer stacjonarny, na którym mam bazę danych. Komputer ten podłączony jest do internetu kablem i jest w sieci. Mam też ze sobą laptop, ( obok komputera z bazą ) który łączy się z internetem tylko poprzez wifi ale nie ma dostępu do sieci. W tej chwili ping działa. Ale jak pojadę do domu to już ping nie działa dla tego IP. Co mogę teraz sprawdzić?
Avatar użytkownika
duf
Intelektryk
Intelektryk
 
Posty: 175
Dołączył(a): czwartek, 9 października 2008, 13:02
Podziękował : 17
Otrzymał podziękowań: 2
System operacyjny: Windows 10
Kompilator: XE8
Gadu Gadu: 0
    Windows XPFirefox

Re: Jak uzyskać dostęp do bazy danych poprzez internet

Nowy postprzez rafalskraba » piątek, 22 marca 2013, 13:32

Witaj,

aby mieć dostęp do bazy danych w sieci zewnętrznej (poprzez internet) na komputerze na którym jest zainstalowany serwer baz danych musisz mieć przekierowany za zewnątrz port bazy danych. Dla baz danych firebirda jest to port 3050. Nie jestem pewien ale chyba też powinno być zewnętrzne IP.

na komputerze lokalnym do połączenia z bazą danych łączysz się wpisując pełną ścieżkę dostępu do pliku bazy danych np.

Kod: Zaznacz cały
adresIP:port:3050:ścieżka dostępu wraz z nazwą pliku bazodanowego

np.:
Kod: Zaznacz cały
79.123.234.123:3050:d:\\Bazy danych\\Firebird\\test.fdb


Sam testowałem takie połączenie i działało bez problemów. W razie jakichkolwiek wątpliwości pytaj

Pozdrawiam

Rafał
"Jednym z rodzajów szczęśliwości jest zdolność podejmowania dobrych decyzji."

- Platon-
Avatar użytkownika
rafalskraba
Intelektryk
Intelektryk
 
Posty: 122
Dołączył(a): czwartek, 5 marca 2009, 10:20
Podziękował : 2
Otrzymał podziękowań: 0
System operacyjny: Windows 7 x64
Kompilator: RAD Studio XE2 Update 4 HotFix 1
SKYPE: rafal.skraba
Gadu Gadu: 0
    Windows XPFirefox

Re: Jak uzyskać dostęp do bazy danych poprzez internet

Nowy postprzez duf » piątek, 22 marca 2013, 13:54

A jak przetestować połączenie z bazą wpisując pełna ścieżkę? Gdzie ją wpisać w okno przeglądarki? A w którym folderze MySQL znajdę swoja bazę danych? Nie występuje taki plik o konkretnej nazwie bazy. Dzięki
Avatar użytkownika
duf
Intelektryk
Intelektryk
 
Posty: 175
Dołączył(a): czwartek, 9 października 2008, 13:02
Podziękował : 17
Otrzymał podziękowań: 2
System operacyjny: Windows 10
Kompilator: XE8
Gadu Gadu: 0
    Windows XPFirefox

Re: Jak uzyskać dostęp do bazy danych poprzez internet

Nowy postprzez rafalskraba » piątek, 22 marca 2013, 15:22

Witaj

zasada działania baz danych opiera sie na mechanizmie klient- server. Z regóły wszystkie bazy danych są umieszczone na serwerze, a ty masz jedynie dostep do bazy danych poprzez aplikację kliencką.
W MySQL je analogicznie.
Jaką przeglądarkę masz na myśli? Jeżeli jest to typowa przeglądarka internetowa to nic nie zdziałasz, chyba że baza danych jest napisana w technologii WEB.
Pracując z bazami danych tylko wysyłasz różnego rodzaju zapytania do serwera wykorzystując język SQL.
Z serwera otrzymujesz jedynie odpowiedź na twoje zapytania.

Do podglądu, modyfikacji bazy danych możesz użyć takiego oprogramowania jak np.: EMS SQL Manager for MySQL. Więcej programów poszukaj w sieci.

Rafał
"Jednym z rodzajów szczęśliwości jest zdolność podejmowania dobrych decyzji."

- Platon-
Avatar użytkownika
rafalskraba
Intelektryk
Intelektryk
 
Posty: 122
Dołączył(a): czwartek, 5 marca 2009, 10:20
Podziękował : 2
Otrzymał podziękowań: 0
System operacyjny: Windows 7 x64
Kompilator: RAD Studio XE2 Update 4 HotFix 1
SKYPE: rafal.skraba
Gadu Gadu: 0
    Windows XPFirefox

Re: Jak uzyskać dostęp do bazy danych poprzez internet

Nowy postprzez duf » piątek, 22 marca 2013, 15:39

Wiem, dzięki. Chodzi mi tylko o sposób w jaki mogę sprawdzić dostęp do bazy. Wysyłając ping z IP nie otrzymuję odpowiedzi. Czy w inny sposób mogę sprawdzić czy komputer z bazą odpowiada tzn jest dostępny.
Avatar użytkownika
duf
Intelektryk
Intelektryk
 
Posty: 175
Dołączył(a): czwartek, 9 października 2008, 13:02
Podziękował : 17
Otrzymał podziękowań: 2
System operacyjny: Windows 10
Kompilator: XE8
Gadu Gadu: 0
    Windows 7Firefox

Re: Jak uzyskać dostęp do bazy danych poprzez internet

Nowy postprzez rafalskraba » sobota, 23 marca 2013, 19:25

Witaj,

nie mam możliwości sprawdzenia bazy danych wysyłając polecenie ping. Możesz jedynie sprawdzić które porty są otwarte dla komputera na którym zainstalowana jest baza danych (dla sieci WAN).
Najlepszym chyba rozwiązaniem Twoich bolączek będzie zwrócenie się z prośbą do administaratora o udostępnienie pełnego adresu bazy danych.

Pozdrawiam

Rafal
"Jednym z rodzajów szczęśliwości jest zdolność podejmowania dobrych decyzji."

- Platon-
Avatar użytkownika
rafalskraba
Intelektryk
Intelektryk
 
Posty: 122
Dołączył(a): czwartek, 5 marca 2009, 10:20
Podziękował : 2
Otrzymał podziękowań: 0
System operacyjny: Windows 7 x64
Kompilator: RAD Studio XE2 Update 4 HotFix 1
SKYPE: rafal.skraba
Gadu Gadu: 0
    Windows 7Firefox

Następna strona

  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Wyświetlone
    Ostatni post

Powrót do Bazy danych

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość

cron