Jak uzyskać dostęp do bazy danych poprzez internet

Problemy związane z tworzeniem i zarządzaniem programami bazo-danowymi.
Regulamin działu


Zadając pytania dotyczące baz danych należy podawać szczegółowe informacje o bazie danych nad którą się pracuje, czyli:

  • Rodzaj serwera bazodanowego: MySql, MSSQL, Oracle itp.
  • Wersja bazy danych
  • Technologia bazodanowa używana w programie: ADO, DbExpress, InterBase
  • Komponenty użyte do zestawienia połączenia: ADOConnection, SqlConnection
  • Sposób zestawienia komponentów bazodanowych np. DataSet - DataSource - DbGrid lub DataSet - DataSetProvider - ClientDataSet - DataSource - DbGrid
  • Jeżeli używane były biblioteki innych firm niż Borland, CodeGeer i Embarcadero proszę podać ich nazwy, numer wersji i adres źródła.

Re: Jak uzyskać dostęp do bazy danych poprzez internet

Nowy postprzez Corvis » wtorek, 2 kwietnia 2013, 20:05

Chodzi mi tylko o sposób w jaki mogę sprawdzić dostęp do bazy


Dostęp tzn co ? :)

Możesz spróbować się do niej zwyczajnie połączyć przy użyciu TSQLConnection z zakładki DbExpress
"Sukcesy trwają, dopóki ich ktoś nie spieprzy. Porażki są wieczne"

Dr Gregory House
Avatar użytkownika
Corvis
Programista I
Programista I
 
Posty: 880
Dołączył(a): sobota, 26 lipca 2008, 00:31
Podziękował : 80
Otrzymał podziękowań: 30
System operacyjny: WINDOWS 7 64-bity
Kompilator: Praca - C++ Builder XE2 ENTERPRISE - Update 4, Dom - C++ Builder XE4 - Uddate 1
Gadu Gadu: 0
    Windows 7Chrome

Re: Jak uzyskać dostęp do bazy danych poprzez internet

Nowy postprzez duf » wtorek, 2 kwietnia 2013, 20:18

Ale muszę znać parametry.
Avatar użytkownika
duf
Intelektryk
Intelektryk
 
Posty: 175
Dołączył(a): czwartek, 9 października 2008, 13:02
Podziękował : 17
Otrzymał podziękowań: 2
System operacyjny: Windows 10
Kompilator: XE8
Gadu Gadu: 0
    Windows 7Firefox

Re: Jak uzyskać dostęp do bazy danych poprzez internet

Nowy postprzez Corvis » środa, 3 kwietnia 2013, 08:16

No bez tego ani rusz :)

Adres serwera
Port
nazwa bazy danych
użytkownik
hasło
"Sukcesy trwają, dopóki ich ktoś nie spieprzy. Porażki są wieczne"

Dr Gregory House
Avatar użytkownika
Corvis
Programista I
Programista I
 
Posty: 880
Dołączył(a): sobota, 26 lipca 2008, 00:31
Podziękował : 80
Otrzymał podziękowań: 30
System operacyjny: WINDOWS 7 64-bity
Kompilator: Praca - C++ Builder XE2 ENTERPRISE - Update 4, Dom - C++ Builder XE4 - Uddate 1
Gadu Gadu: 0
    Windows 7Chrome

Re: Jak uzyskać dostęp do bazy danych poprzez internet

Nowy postprzez duf » środa, 3 kwietnia 2013, 08:29

Wszystkie te parametry znam. Tylko w zasięgu sieci wifi w pracy mogę się połączyć z bazą. Ale tak jak teraz czyli w domu już nie mogę połączyć się do bazy w pracy.
Avatar użytkownika
duf
Intelektryk
Intelektryk
 
Posty: 175
Dołączył(a): czwartek, 9 października 2008, 13:02
Podziękował : 17
Otrzymał podziękowań: 2
System operacyjny: Windows 10
Kompilator: XE8
Gadu Gadu: 0
    Windows 7Firefox

Re: Jak uzyskać dostęp do bazy danych poprzez internet

Nowy postprzez Cyfrowy Baron » środa, 3 kwietnia 2013, 11:24

Bo jak się domyślam baza danych znajduje się na serwerze firmowym, który działa w sieci lokalnej, a to oznacza, że poprzez internet nie możesz się z nią połączyć, gdyż serwer firmowy nie udostępnia publicznie swojej sieci lokalnej. Tego już nie przeskoczysz!
Avatar użytkownika
Cyfrowy Baron
Administrator
Administrator
 
Posty: 4730
Dołączył(a): niedziela, 13 lipca 2008, 15:17
Podziękował : 12
Otrzymał podziękowań: 444
System operacyjny: Windows 7 x64 SP1
Kompilator: Embarcadero RAD Studio XE2
C++ Builder XE2 Update 4
SKYPE: cyfbar
Gadu Gadu: 0
    Windows XPFirefox

Re: Jak uzyskać dostęp do bazy danych poprzez internet

Nowy postprzez duf » środa, 3 kwietnia 2013, 11:55

Serwer firmowy zastąp serwer na komputerze lokalnym. I nie chodzi mi o połączenie się do serwera firmowego tylko do mojego komputera lokalnego firmowego na którym mam zainstalowany serwer MySQL.
Avatar użytkownika
duf
Intelektryk
Intelektryk
 
Posty: 175
Dołączył(a): czwartek, 9 października 2008, 13:02
Podziękował : 17
Otrzymał podziękowań: 2
System operacyjny: Windows 10
Kompilator: XE8
Gadu Gadu: 0
    Windows 7Firefox

Re: Jak uzyskać dostęp do bazy danych poprzez internet

Nowy postprzez Cyfrowy Baron » środa, 3 kwietnia 2013, 13:20

Ty chyba czegoś nie rozumiesz. Jeżeli masz na swoim komputerze firmowym bazę MySQL do dostęp do tej bazy masz z tego komputera, a jeżeli jeszcze udostępnisz tą bazę w sieci lokalnej to będą miały do niej dostęp wszystkie komputery, ale tylko te które są podłączone do tej firmowej sieci lokalnej. Komputery nie podłączone do tej sieci lokalnej nie mają dostępu do Twojego komputera firmowego, a co za tym idzie nie mają dostępu do tej bazy. Twój komputer domowy jest podłączony do internetu, a z internetu nie masz dostępu do komputera firmowego, nawet wtedy gdy ten komputer jest też podłączony do internetu. Jeśli po udostępniasz wszystko co trzeba na komputerze firmowym i odblokujesz w sieci firmowej odpowiednie porty, a następnie sprawdzisz jaki adres IP zewnętrzny ma Twój komputer firmowy, to poprzez ten adres będziesz mógł się połączyć komputerem domowym z komputerem firmowym. Jednak to nie przejdzie, jeżeli Twój komputer firmowy jest podłączony do serwera firmowego, gdyż serwer blokuje taki dostęp - mówiąc oględnie.

Przez WIFI się łączysz, gdyż WIFI nie tylko udostępnia ci internet firmowy, ale również firmową sieć lokalną.

Musisz porozumieć się z administratorem serwera firmowego, gdyż bez jego zgody i ingerencji w protokoły sieciowe nie masz absolutnie żadnych szans uzyskania połączenia poprzez internet z bazą danych na firmowym komputerze.

Za ten post autor Cyfrowy Baron otrzymał podziękowanie od:
duf
Avatar użytkownika
Cyfrowy Baron
Administrator
Administrator
 
Posty: 4730
Dołączył(a): niedziela, 13 lipca 2008, 15:17
Podziękował : 12
Otrzymał podziękowań: 444
System operacyjny: Windows 7 x64 SP1
Kompilator: Embarcadero RAD Studio XE2
C++ Builder XE2 Update 4
SKYPE: cyfbar
Gadu Gadu: 0
    Windows XPFirefox

Re: Jak uzyskać dostęp do bazy danych poprzez internet

Nowy postprzez duf » środa, 3 kwietnia 2013, 14:37

I właśnie o takie informacje mi chodziło. Dzięki.
Avatar użytkownika
duf
Intelektryk
Intelektryk
 
Posty: 175
Dołączył(a): czwartek, 9 października 2008, 13:02
Podziękował : 17
Otrzymał podziękowań: 2
System operacyjny: Windows 10
Kompilator: XE8
Gadu Gadu: 0
    Windows 7Firefox

Poprzednia strona

  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Wyświetlone
    Ostatni post

Powrót do Bazy danych

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość

cron