Pole TEXT i chińskie znaczki

Problemy związane z tworzeniem i zarządzaniem programami bazo-danowymi.
Regulamin działu


Zadając pytania dotyczące baz danych należy podawać szczegółowe informacje o bazie danych nad którą się pracuje, czyli:

  • Rodzaj serwera bazodanowego: MySql, MSSQL, Oracle itp.
  • Wersja bazy danych
  • Technologia bazodanowa używana w programie: ADO, DbExpress, InterBase
  • Komponenty użyte do zestawienia połączenia: ADOConnection, SqlConnection
  • Sposób zestawienia komponentów bazodanowych np. DataSet - DataSource - DbGrid lub DataSet - DataSetProvider - ClientDataSet - DataSource - DbGrid
  • Jeżeli używane były biblioteki innych firm niż Borland, CodeGeer i Embarcadero proszę podać ich nazwy, numer wersji i adres źródła.

Pole TEXT i chińskie znaczki

Nowy postprzez Pitek » wtorek, 30 lipca 2013, 21:21

Witam, mam problem z odczytaniem tekstu z pola TEXT z tabeli w bazie MySQL. Przy poniższym kodzie, wyłapuje mi chińskie znaki i liczbę 9 na końcu... jakby miało to coś znaczyć :roll:
Proszę o pomoc.
KOD cpp:     UKRYJ  
OnePerson->Text = m_SQLDataSet->FindField("dostepnosc")->AsString;

OnePerson to objekt typu TStringList ale nawet po wyświetleniu tego co pobiera DataSet poprzez ShowMessage to to samo, chińszczyzna.
Komputer służy do tego aby ułatwić Ci pracę, której bez niego w ogóle byś nie miał.
E.Murphy
http://piotrekprogramy.pl
Avatar użytkownika
Pitek
Kreacjusz
Kreacjusz
 
Posty: 290
Dołączył(a): środa, 14 października 2009, 14:53
Lokalizacja: Rybnik/Wrocław
Podziękował : 43
Otrzymał podziękowań: 5
System operacyjny: Win 7 Ultimate 64bit SP1 / Windows 8 Pro 64bit / Ubuntu 14.04 LTS 64bit
Kompilator: Embarcadero RAD Studio XE2
SKYPE: pitek3010
Gadu Gadu: 7060047
    Windows 7Chrome

Re: Pole TEXT i chińskie znaczki

Nowy postprzez Corvis » wtorek, 30 lipca 2013, 22:26

1. Pokaż parametry połączenia z bazą danych
2. Co trzymasz w polu dostępność ??
3. Pole dostępność jest typu ?
"Sukcesy trwają, dopóki ich ktoś nie spieprzy. Porażki są wieczne"

Dr Gregory House
Avatar użytkownika
Corvis
Programista I
Programista I
 
Posty: 880
Dołączył(a): sobota, 26 lipca 2008, 00:31
Podziękował : 80
Otrzymał podziękowań: 30
System operacyjny: WINDOWS 7 64-bity
Kompilator: Praca - C++ Builder XE2 ENTERPRISE - Update 4, Dom - C++ Builder XE4 - Uddate 1
Gadu Gadu: 0
    Windows 7Chrome

Re: Pole TEXT i chińskie znaczki

Nowy postprzez Pitek » wtorek, 30 lipca 2013, 22:32

Jakie parametry połączenia? Jeżeli chodzi o kodowanie to mam utf8 i polskie znaki są pobierane i wyświetlane poprawnie. W polu dostępność mam takie coś : "Nie19tp : 19" a pole dostępność jak napisałem wcześniej jest typu TEXT.
Komputer służy do tego aby ułatwić Ci pracę, której bez niego w ogóle byś nie miał.
E.Murphy
http://piotrekprogramy.pl
Avatar użytkownika
Pitek
Kreacjusz
Kreacjusz
 
Posty: 290
Dołączył(a): środa, 14 października 2009, 14:53
Lokalizacja: Rybnik/Wrocław
Podziękował : 43
Otrzymał podziękowań: 5
System operacyjny: Win 7 Ultimate 64bit SP1 / Windows 8 Pro 64bit / Ubuntu 14.04 LTS 64bit
Kompilator: Embarcadero RAD Studio XE2
SKYPE: pitek3010
Gadu Gadu: 7060047
    Windows 7Chrome

Re: Pole TEXT i chińskie znaczki

Nowy postprzez Corvis » wtorek, 30 lipca 2013, 22:40

Używasz dbExpress to łączenia się z bazą danych ?
"Sukcesy trwają, dopóki ich ktoś nie spieprzy. Porażki są wieczne"

Dr Gregory House
Avatar użytkownika
Corvis
Programista I
Programista I
 
Posty: 880
Dołączył(a): sobota, 26 lipca 2008, 00:31
Podziękował : 80
Otrzymał podziękowań: 30
System operacyjny: WINDOWS 7 64-bity
Kompilator: Praca - C++ Builder XE2 ENTERPRISE - Update 4, Dom - C++ Builder XE4 - Uddate 1
Gadu Gadu: 0
    Windows 7Chrome

Re: Pole TEXT i chińskie znaczki

Nowy postprzez Pitek » wtorek, 30 lipca 2013, 22:54

Tak, SQLConnection
Komputer służy do tego aby ułatwić Ci pracę, której bez niego w ogóle byś nie miał.
E.Murphy
http://piotrekprogramy.pl
Avatar użytkownika
Pitek
Kreacjusz
Kreacjusz
 
Posty: 290
Dołączył(a): środa, 14 października 2009, 14:53
Lokalizacja: Rybnik/Wrocław
Podziękował : 43
Otrzymał podziękowań: 5
System operacyjny: Win 7 Ultimate 64bit SP1 / Windows 8 Pro 64bit / Ubuntu 14.04 LTS 64bit
Kompilator: Embarcadero RAD Studio XE2
SKYPE: pitek3010
Gadu Gadu: 7060047
    Windows 7Chrome

Re: Pole TEXT i chińskie znaczki

Nowy postprzez Corvis » wtorek, 30 lipca 2013, 22:56

No to masz tam PARAMS w inspektorze obiektów :)
"Sukcesy trwają, dopóki ich ktoś nie spieprzy. Porażki są wieczne"

Dr Gregory House
Avatar użytkownika
Corvis
Programista I
Programista I
 
Posty: 880
Dołączył(a): sobota, 26 lipca 2008, 00:31
Podziękował : 80
Otrzymał podziękowań: 30
System operacyjny: WINDOWS 7 64-bity
Kompilator: Praca - C++ Builder XE2 ENTERPRISE - Update 4, Dom - C++ Builder XE4 - Uddate 1
Gadu Gadu: 0
    Windows 7Chrome

Re: Pole TEXT i chińskie znaczki

Nowy postprzez Pitek » środa, 31 lipca 2013, 11:09

Oto zawartość okienka Params ;)
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Komputer służy do tego aby ułatwić Ci pracę, której bez niego w ogóle byś nie miał.
E.Murphy
http://piotrekprogramy.pl
Avatar użytkownika
Pitek
Kreacjusz
Kreacjusz
 
Posty: 290
Dołączył(a): środa, 14 października 2009, 14:53
Lokalizacja: Rybnik/Wrocław
Podziękował : 43
Otrzymał podziękowań: 5
System operacyjny: Win 7 Ultimate 64bit SP1 / Windows 8 Pro 64bit / Ubuntu 14.04 LTS 64bit
Kompilator: Embarcadero RAD Studio XE2
SKYPE: pitek3010
Gadu Gadu: 7060047
    Windows 7Chrome

Re: Pole TEXT i chińskie znaczki

Nowy postprzez Corvis » środa, 31 lipca 2013, 12:13

zmień utf8 na cp1250 i zobacz
"Sukcesy trwają, dopóki ich ktoś nie spieprzy. Porażki są wieczne"

Dr Gregory House
Avatar użytkownika
Corvis
Programista I
Programista I
 
Posty: 880
Dołączył(a): sobota, 26 lipca 2008, 00:31
Podziękował : 80
Otrzymał podziękowań: 30
System operacyjny: WINDOWS 7 64-bity
Kompilator: Praca - C++ Builder XE2 ENTERPRISE - Update 4, Dom - C++ Builder XE4 - Uddate 1
Gadu Gadu: 0
    Windows 7Chrome

Re: Pole TEXT i chińskie znaczki

Nowy postprzez Pitek » środa, 31 lipca 2013, 13:30

Kurcze śmiga :D Moje pytanie... Da się to tak zrobić żeby to na utf8 chodziło bo tak mam bazę zrobiona, ale w sumie po krótkim namyśle skoro chodzi tak i mam polskie znaki... to może to tak zostać ?
Komputer służy do tego aby ułatwić Ci pracę, której bez niego w ogóle byś nie miał.
E.Murphy
http://piotrekprogramy.pl
Avatar użytkownika
Pitek
Kreacjusz
Kreacjusz
 
Posty: 290
Dołączył(a): środa, 14 października 2009, 14:53
Lokalizacja: Rybnik/Wrocław
Podziękował : 43
Otrzymał podziękowań: 5
System operacyjny: Win 7 Ultimate 64bit SP1 / Windows 8 Pro 64bit / Ubuntu 14.04 LTS 64bit
Kompilator: Embarcadero RAD Studio XE2
SKYPE: pitek3010
Gadu Gadu: 7060047
    Windows 7Chrome

Re: Pole TEXT i chińskie znaczki

Nowy postprzez Corvis » środa, 31 lipca 2013, 15:10

Sprawdź konkretne przykłady :) wtedy zobaczysz ;)
"Sukcesy trwają, dopóki ich ktoś nie spieprzy. Porażki są wieczne"

Dr Gregory House
Avatar użytkownika
Corvis
Programista I
Programista I
 
Posty: 880
Dołączył(a): sobota, 26 lipca 2008, 00:31
Podziękował : 80
Otrzymał podziękowań: 30
System operacyjny: WINDOWS 7 64-bity
Kompilator: Praca - C++ Builder XE2 ENTERPRISE - Update 4, Dom - C++ Builder XE4 - Uddate 1
Gadu Gadu: 0
    Windows 7Chrome


  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Wyświetlone
    Ostatni post

Powrót do Bazy danych

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość

cron