Połączenie z MS SQL

Problemy związane z tworzeniem i zarządzaniem programami bazo-danowymi.
Regulamin działu


Zadając pytania dotyczące baz danych należy podawać szczegółowe informacje o bazie danych nad którą się pracuje, czyli:

  • Rodzaj serwera bazodanowego: MySql, MSSQL, Oracle itp.
  • Wersja bazy danych
  • Technologia bazodanowa używana w programie: ADO, DbExpress, InterBase
  • Komponenty użyte do zestawienia połączenia: ADOConnection, SqlConnection
  • Sposób zestawienia komponentów bazodanowych np. DataSet - DataSource - DbGrid lub DataSet - DataSetProvider - ClientDataSet - DataSource - DbGrid
  • Jeżeli używane były biblioteki innych firm niż Borland, CodeGeer i Embarcadero proszę podać ich nazwy, numer wersji i adres źródła.

Połączenie z MS SQL

Nowy postprzez sebaskow » wtorek, 1 października 2013, 17:35

Witam.

Mam problem z nawiązaniem połączenia z baza MS SQL.

Używam komponentów ADOConnection, buduję połączenie, sprawdzam TestConnection i informuje mnie "Test connection succesed"
Próbuję włączyć opcję w Object Inspektorze Connection - i wyskakuje że "Login failed for user ...... "

Próbowałem się połaczyć przez MS SQL Management Studio i jest ok. Nie wiem co się dzieje ?
Avatar użytkownika
sebaskow
Intelektryk
Intelektryk
 
Posty: 135
Dołączył(a): wtorek, 3 maja 2011, 08:30
Lokalizacja: Katowice
Podziękował : 10
Otrzymał podziękowań: 0
System operacyjny: Windows 10
Kompilator: C++ Builder XE7
Gadu Gadu: 0
    Windows 7Internet Explorer 8

Re: Połączenie z MS SQL

Nowy postprzez sebaskow » poniedziałek, 7 października 2013, 19:21

Skorzystałem z Helpa - i zadzaiałało. Mam jednak pytanie.

W jaki sposób skonstruować ConnectionString aby wymusić logowania przez tzw. Windows Authentication ?



Kod: Zaznacz cały
      String UserName = m_str1;
      String PassWord = m_str2;

      String Server = m_str_NazwaServera;
      

         /* Connection String */
      String ConnString =
         "Provider=SQLOLEDB.1;Persist Security Info=False;";
      ConnString +=
         "User ID=%s;Password=%s;Data Source=%s;Use Procedure for Prepare=1;";
      ConnString +=
         "Auto Translate=True;Packet Size=4096;Use Encryption for Data=False;";
      ConnString +=
         "Tag with column collation when possible=False";


      /* Set up the connection string. */
      adoConnect->ConnectionString = Format(ConnString, ARRAYOFCONST((UserName, PassWord, Server)));

      /* Disable login prompt. */
      adoConnect->LoginPrompt = true;
Avatar użytkownika
sebaskow
Intelektryk
Intelektryk
 
Posty: 135
Dołączył(a): wtorek, 3 maja 2011, 08:30
Lokalizacja: Katowice
Podziękował : 10
Otrzymał podziękowań: 0
System operacyjny: Windows 10
Kompilator: C++ Builder XE7
Gadu Gadu: 0
    Windows 7Internet Explorer 8


  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Wyświetlone
    Ostatni post

Powrót do Bazy danych

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość

cron