CYFROWY BARON • PROGRAMOWANIE • Zobacz wątek - problem polaczenia z baza danych z RAD studio !!!

problem polaczenia z baza danych z RAD studio !!!

Problemy związane z tworzeniem i zarządzaniem programami bazo-danowymi.
Regulamin działu


Zadając pytania dotyczące baz danych należy podawać szczegółowe informacje o bazie danych nad którą się pracuje, czyli:

  • Rodzaj serwera bazodanowego: MySql, MSSQL, Oracle itp.
  • Wersja bazy danych
  • Technologia bazodanowa używana w programie: ADO, DbExpress, InterBase
  • Komponenty użyte do zestawienia połączenia: ADOConnection, SqlConnection
  • Sposób zestawienia komponentów bazodanowych np. DataSet - DataSource - DbGrid lub DataSet - DataSetProvider - ClientDataSet - DataSource - DbGrid
  • Jeżeli używane były biblioteki innych firm niż Borland, CodeGeer i Embarcadero proszę podać ich nazwy, numer wersji i adres źródła.

problem polaczenia z baza danych z RAD studio !!!

Nowy postprzez brzoo » środa, 9 lipca 2014, 09:11

Serwer bazodanowy : MySql odpalowony z mysql workbench
MySql 5.6.19
technologia dowolna (byle dzialalo)

w properties TSQLConnection host:127.0.0.1 driver mysql characterset cp1251 password i root sa, ale nie wiem co wpisac w pole z baza danych - sciezke do pliku ? jakiego ?
wyrywam sobie juz wlosy z tym :cry:
narazie gdy proboje sie z properteis polaczyc otrzymuje


access denied for user localhost@root using password:YES



co robic ?
jak wygenerować ten plik gdb czy fdb z postawionej przeze mnie bazy danych ?

baza danych działa, przez command line wszystkie zapytania ładnie śmigają.
Avatar użytkownika
brzoo
Bladawiec
Bladawiec
 
Posty: 11
Dołączył(a): środa, 9 lipca 2014, 09:02
Podziękował : 4
Otrzymał podziękowań: 0
System operacyjny: windows 7
Kompilator: rad studio XE6
Gadu Gadu: 0
    Windows 7Firefox

Re: problem polaczenia z baza danych z RAD studio !!!

Nowy postprzez Mironas » środa, 9 lipca 2014, 09:24

W pole Baza Danych wpisujesz nazwę bazy danych z którą chcesz pracować.

Z komunikatu wynika, że podano błędny zestaw login+hasło. Upewnij się, czy podajesz dobre hasło dla root-a.

Za ten post autor Mironas otrzymał podziękowanie od:
brzoo
Avatar użytkownika
Mironas
Programista I
Programista I
 
Posty: 449
Dołączył(a): poniedziałek, 2 stycznia 2012, 19:02
Podziękował : 21
Otrzymał podziękowań: 63
System operacyjny: Windows 10
Kompilator: C++Builder 10.2 Tokyo
TMS Components Pack
Gadu Gadu: 0
    Windows XPChrome

Re: problem polaczenia z baza danych z RAD studio !!!

Nowy postprzez brzoo » środa, 9 lipca 2014, 11:35

a masz może jakiś code sample używający TSQLQuery i TSQLDataSet ? bo w dokumenctacji embacadero jest lipa :/
nie wiem za bardzo jak odczytywać dane z zapytania...
Avatar użytkownika
brzoo
Bladawiec
Bladawiec
 
Posty: 11
Dołączył(a): środa, 9 lipca 2014, 09:02
Podziękował : 4
Otrzymał podziękowań: 0
System operacyjny: windows 7
Kompilator: rad studio XE6
Gadu Gadu: 0
    Windows 7Firefox

Re: problem polaczenia z baza danych z RAD studio !!!

Nowy postprzez Mironas » środa, 9 lipca 2014, 12:42

Zakładam, że masz już SQLConnection1 i nawiązujesz połączenia z bazą danych.

SQLQuery1->SQLConnection - ustaw na SQLConnection1
SQLQuery1->SQL - wpisz swój kod SQL
a potem - w zależności od instrukcji SQL:
KOD cpp:     UKRYJ  
// dla instrukcji typu SELECT
SQLQuery1->Open();
[...]
SQLQuery1->Close();

lub
KOD cpp:     UKRYJ  
// dla instrukcji typu np INSERT
SQLQuery1->ExecSQL();


UWAGA - TSQLQuery kiepsko nadaje się do wyświetlania danych na DBGrid-zie. Lepiej użyć TSimpleDataSet + TDataSource
Ustawiasz podobnie jak wyżej:
SimpleDataSet1->SQLConnection - ustaw na SQLConnection1
SimpleDataSet1->DataSet->CommandText - wpisz swój kod SQL
SimpleDataSet1->DataSet->CommandType - ctQuery
DataSource1->DataSet - SimpleDataSet1
DBGrid1->DataSource - DataSource1

Przykładowe metody dla TSimpleDataSet:
Open() / Close() - Otwarcie i zamknięcie tabeli
Append() - Dodanie nowego rekordu
Edit() - Edycja istniejącego rekordu
Post() - Zakończenie edycji rekordu (po Append lub Edit)
ApplyUpdates(0) - Zatwierdzenie ostatnich zmian
CancelUpdates() - Wycofanie ostatnich zmian

Komponentu TSQLDataSet nie używałem.

Za ten post autor Mironas otrzymał podziękowanie od:
brzoo
Avatar użytkownika
Mironas
Programista I
Programista I
 
Posty: 449
Dołączył(a): poniedziałek, 2 stycznia 2012, 19:02
Podziękował : 21
Otrzymał podziękowań: 63
System operacyjny: Windows 10
Kompilator: C++Builder 10.2 Tokyo
TMS Components Pack
Gadu Gadu: 0
    Windows XPChrome

Re: problem polaczenia z baza danych z RAD studio !!!

Nowy postprzez brzoo » środa, 9 lipca 2014, 13:24

Dzięki za pomoc, ogólnie zdecydowałem się na taki design, że mam skonfigurowanego TSQLConnection do niego podpięte TSQLDataSet pełniący funkcje TSQLTable do tego podpięty jest TDataSetProvider do którego podpięty jest TDataSetClient i w nim bede używał metod na pewno applychanges() savechanges(). Teraz jedyne rzecz jaka muszę ogarnąć to używanie tej tableki z serwera właśnie poprzez TDataSetClient. Powinno działać, prawda :D ?
Avatar użytkownika
brzoo
Bladawiec
Bladawiec
 
Posty: 11
Dołączył(a): środa, 9 lipca 2014, 09:02
Podziękował : 4
Otrzymał podziękowań: 0
System operacyjny: windows 7
Kompilator: rad studio XE6
Gadu Gadu: 0
    Windows 7Firefox

Re: problem polaczenia z baza danych z RAD studio !!!

Nowy postprzez Mironas » środa, 9 lipca 2014, 13:43

Nie wiem - nie testowałem takiego rozwiązania.
Avatar użytkownika
Mironas
Programista I
Programista I
 
Posty: 449
Dołączył(a): poniedziałek, 2 stycznia 2012, 19:02
Podziękował : 21
Otrzymał podziękowań: 63
System operacyjny: Windows 10
Kompilator: C++Builder 10.2 Tokyo
TMS Components Pack
Gadu Gadu: 0
    Windows XPChrome


  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Wyświetlone
    Ostatni post

Powrót do Bazy danych

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości

cron