dbExpress i MSSQL 8, Zestawienie połącznienia.

Problemy związane z tworzeniem i zarządzaniem programami bazo-danowymi.
Regulamin działu


Zadając pytania dotyczące baz danych należy podawać szczegółowe informacje o bazie danych nad którą się pracuje, czyli:

  • Rodzaj serwera bazodanowego: MySql, MSSQL, Oracle itp.
  • Wersja bazy danych
  • Technologia bazodanowa używana w programie: ADO, DbExpress, InterBase
  • Komponenty użyte do zestawienia połączenia: ADOConnection, SqlConnection
  • Sposób zestawienia komponentów bazodanowych np. DataSet - DataSource - DbGrid lub DataSet - DataSetProvider - ClientDataSet - DataSource - DbGrid
  • Jeżeli używane były biblioteki innych firm niż Borland, CodeGeer i Embarcadero proszę podać ich nazwy, numer wersji i adres źródła.

dbExpress i MSSQL 8, Zestawienie połącznienia.

Nowy postprzez Ho88it » środa, 9 września 2009, 14:26

Czy komuś udało się zestawić takie połączenie do bazy danych? U mnie w ogóle na liście ConnectionName komponentu TSQLConnection nie ma sterownika MSSQL. Ustawienie sterownika na MySQL wywala błąd "Unable to load libmysql.dll". Moja wersja środowiska to BCB 6 Pro, na Turbo C++ też wywala taki błąd dla każdego sterownika.
Internet Explorer to program, który służy do przeglądania internetu z twojego komputera i na odwrót.
Avatar użytkownika
Ho88it
Homos antropiczny
Homos antropiczny
 
Posty: 63
Dołączył(a): niedziela, 10 sierpnia 2008, 20:53
Podziękował : 2
Otrzymał podziękowań: 0
System operacyjny: brak systemu
Kompilator: Visual Studio 2008
Visual Studio 2010
Gadu Gadu: 0
    NieznanyNieznana

Re: dbExpress i MSSQL 8, Zestawienie połącznienia.

Nowy postprzez banita » środa, 9 września 2009, 15:09

cos skopales. pod delphi 7 i rad studio 2007 wszystko jest ok.
pozatym jesli chcesz sie laczyc z mssql to najlepszy wybor to ado gdyz jest to natywne rozwiazanie.

co dy mysql to komunikat chyba mowi sam za siebie. biblioteka ta(odpowiednia dla posiadanego serwera mysql) musi znalesc sie w katalogach systemowych badz w katalogu programu.

edit

w przypadku mysql i dbexpress w bcb6 i turbo(bcb 2006) mozna pracowac z mysql do wersji 4.0.26.
Avatar użytkownika
banita
Kreacjusz
Kreacjusz
 
Posty: 283
Dołączył(a): poniedziałek, 28 lipca 2008, 20:07
Podziękował : 1
Otrzymał podziękowań: 18
System operacyjny: Windows 7 Professional
Kompilator: C++Builder 2010 Update 5,
Delphi 2010 Update 5,
NetBeans 6.9(MinGw + Qt),
Visual Studio 2008 + Qt
Gadu Gadu: 0
    NieznanyNieznana

Re: dbExpress i MSSQL 8, Zestawienie połącznienia.

Nowy postprzez Ho88it » czwartek, 10 września 2009, 10:01

Czemu tylko do każdego wybranego sterownika bazy przez ten komponent wywala brak biblioteki.. Co do kopiowania libmysql.dll to przeczytałem wszystko co było warte w Google i może jej też nie otwierać, jak pisałeś, z powodu złej wersji, ale żeby każdy sterownik tak miał.. Jakiś bubel w środowisku albo polityka ekonomiczna.. Irytujące, że masz narzędzie a nie jesteś w stanie go użyć.

Ogólnie to używam aktualnie ADO, ale jest problem z filtrowaniem wyników kwerendy z TADOQuery. Filtr działa (pasek po prawej stronie do przewijania zmienia rozmiar) a TDBGrid nie odświerza wyników, próbowałem Requery(), Refresh(), DefaultDrawing() tylko DefaultDrawColumnCell() mi pozostało ale nie wiem skąd pobrać wartości do wywołania funkcji bo DBGrid nie upublicznia tych zmiennych... Corvis poradził mi użycie dbExpress a tu kicha..
Internet Explorer to program, który służy do przeglądania internetu z twojego komputera i na odwrót.
Avatar użytkownika
Ho88it
Homos antropiczny
Homos antropiczny
 
Posty: 63
Dołączył(a): niedziela, 10 sierpnia 2008, 20:53
Podziękował : 2
Otrzymał podziękowań: 0
System operacyjny: brak systemu
Kompilator: Visual Studio 2008
Visual Studio 2010
Gadu Gadu: 0
    NieznanyNieznana

Re: dbExpress i MSSQL 8, Zestawienie połącznienia.

Nowy postprzez banita » czwartek, 10 września 2009, 15:06

co do problemu z dbexpress to musisz miec cos skopane. uzywalem dbexpress w turboC++ z mysql i mssql i bylo ok.

co do ADO to kiedys pisalem taki sytem podpowiedzi (sugerowanie co uzytkownik moze wprowadzic w danym polu, mozliwe wartosci pobierane z bazy np kody pocztowe). podczas wprowadzanai danych rozwija sie lista ktora parsowala sugerowane wyniki zgodnie z tym co zostalo juz wprowadzone. parsowanie opieralo sie o filtrowanie wynikow w ADOQuery i DBGrid, calosc chodzi pieknie i nie ma problemow z oodswiezaniem.

jesli chcesz odczytac wartosci z komorek w DBGrid to musisz odwolac sie do obiektu TADOQueery ktory jest polaczony z tym gridem. bezposrednio do tego query albo za posrednictwem wlasciwosci datasource, data set ....
Avatar użytkownika
banita
Kreacjusz
Kreacjusz
 
Posty: 283
Dołączył(a): poniedziałek, 28 lipca 2008, 20:07
Podziękował : 1
Otrzymał podziękowań: 18
System operacyjny: Windows 7 Professional
Kompilator: C++Builder 2010 Update 5,
Delphi 2010 Update 5,
NetBeans 6.9(MinGw + Qt),
Visual Studio 2008 + Qt
Gadu Gadu: 0
    NieznanyNieznana


  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Wyświetlone
    Ostatni post

Powrót do Bazy danych

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość

cron