CYFROWY BARON • PROGRAMOWANIE • Zobacz wątek - Opinie na temat Embarcadero RAD Studio XE

Opinie na temat Embarcadero RAD Studio XE

Dyskusje na dowolny temat.

Opinie na temat Embarcadero RAD Studio XE

Nowy postprzez Cyfrowy Baron » wtorek, 28 września 2010, 10:20

Z kilku postów wywnioskowałem, że co najmniej dwie osoby od jakiegoś czasu używają środowiska Embarcadero RAD Studio XE. No, ja osobiście nie mam jeszcze do tego dostępu, ale chętnie poznałbym opinię na temat tego środowiska.
Avatar użytkownika
Cyfrowy Baron
Administrator
Administrator
 
Posty: 4720
Dołączył(a): niedziela, 13 lipca 2008, 15:17
Podziękował : 12
Otrzymał podziękowań: 442
System operacyjny: Windows 7 x64 SP1
Kompilator: Embarcadero RAD Studio XE2
C++ Builder XE2 Update 4
SKYPE: cyfbar
Gadu Gadu: 0
    Windows XPFirefox

Re: Opinie na temat Embarcadero RAD Studio XE

Nowy postprzez banita » wtorek, 28 września 2010, 10:53

nie mialem okazji popracowac nad jakims projektem ale "bawilem sie juz nim troszke".
z pewnoscia nie jest to tym czego bym oczekiwal. nie ma tam nic poza poprawa mnostwa bledow ot taki wiekszy service pack. jedyna nowoscia ktora mozna odczuc to zintegrowane subversion bez ktorego tez da sie pracowac(tortoise) ale w samym IDE jest wygodniej. pozatym jest troche narzedzi firm trzecich. np aqtime, moim zdaniem najlepszy profiler na rynku ale wersja dostepna w rad studio jest znacznie okrojona. final builder - swietne narzedzie ale jesli nie piszesz naprawde duzych aplikacji, kompilacja na kilku srodowiskach itd to ni oszukujmy sie nie jest ci niezbedny.
codesite ze stajni raize. naprawde dobre komponenty do robienia logow i do debugowania kodu. tutaj mile zaskoczenie ale ze posiadam wszystkie komponenty od Raize wiec nic mi to ni wnosi:).
najwieksze zmiany zatem daja aplikacje firm tzrecich.

moje zdanie jest takie ze jesli uzywasz wersji 2010 i istniejace bledy nie odzywaja sie w twoim przypadku to szkoda sobie glowe zawracac.
zerowy krok jesli chodzi o wydajnosc, samo srodowisko chodzi ok ale podpowiedzi kodu w c++ to masakra. od zawsze bylo to bolaczka rad studio ale mogliby sie za to wziasc. wszystkei znane mi IDE majaj ten mechanim szybszy a w visual studio z visual assist podpowiedzi dzialaja w real time.
Avatar użytkownika
banita
Kreacjusz
Kreacjusz
 
Posty: 283
Dołączył(a): poniedziałek, 28 lipca 2008, 20:07
Podziękował : 1
Otrzymał podziękowań: 18
System operacyjny: Windows 7 Professional
Kompilator: C++Builder 2010 Update 5,
Delphi 2010 Update 5,
NetBeans 6.9(MinGw + Qt),
Visual Studio 2008 + Qt
Gadu Gadu: 0
    Windows 7Opera

Re: Opinie na temat Embarcadero RAD Studio XE

Nowy postprzez Cyfrowy Baron » wtorek, 28 września 2010, 10:56

Czy zainstalowanie np. wersji testowej tego środowiska na tym samym komputerze z pełną wersją RAD STUDIO 2010 będzie wywoływało konflikty? Czy ktoś w ten sposób testował to środowisko?
Avatar użytkownika
Cyfrowy Baron
Administrator
Administrator
 
Posty: 4720
Dołączył(a): niedziela, 13 lipca 2008, 15:17
Podziękował : 12
Otrzymał podziękowań: 442
System operacyjny: Windows 7 x64 SP1
Kompilator: Embarcadero RAD Studio XE2
C++ Builder XE2 Update 4
SKYPE: cyfbar
Gadu Gadu: 0
    Windows XPFirefox

Re: Opinie na temat Embarcadero RAD Studio XE

Nowy postprzez banita » wtorek, 28 września 2010, 11:00

nie powinno. ja tak zrobilem i wszystko gra ale z drugiej strony czytalem opinie na necie i ludzie sie skarzyli ze 2010 im padlo.
Avatar użytkownika
banita
Kreacjusz
Kreacjusz
 
Posty: 283
Dołączył(a): poniedziałek, 28 lipca 2008, 20:07
Podziękował : 1
Otrzymał podziękowań: 18
System operacyjny: Windows 7 Professional
Kompilator: C++Builder 2010 Update 5,
Delphi 2010 Update 5,
NetBeans 6.9(MinGw + Qt),
Visual Studio 2008 + Qt
Gadu Gadu: 0
    Windows 7Opera

Re: Opinie na temat Embarcadero RAD Studio XE

Nowy postprzez Cyfrowy Baron » wtorek, 28 września 2010, 11:05

Instalowałeś w tym samym katalogu, czyli np. c:\Program Files\Embarcadero\Rad Studio\[tutaj pewnie 8.0]\
Avatar użytkownika
Cyfrowy Baron
Administrator
Administrator
 
Posty: 4720
Dołączył(a): niedziela, 13 lipca 2008, 15:17
Podziękował : 12
Otrzymał podziękowań: 442
System operacyjny: Windows 7 x64 SP1
Kompilator: Embarcadero RAD Studio XE2
C++ Builder XE2 Update 4
SKYPE: cyfbar
Gadu Gadu: 0
    Windows XPFirefox

Re: Opinie na temat Embarcadero RAD Studio XE

Nowy postprzez banita » wtorek, 28 września 2010, 11:18

tak dokladnie, wszystkie sciezki byly defaultowe. same pliki nie powoduja konfliktu. wyczytalem ze rs2010 glupieje kiedy na kompie pojawia sie licenja XE (trial czy inna) i chce ja czytac, jednak ja nie mialem takich problemow
Avatar użytkownika
banita
Kreacjusz
Kreacjusz
 
Posty: 283
Dołączył(a): poniedziałek, 28 lipca 2008, 20:07
Podziękował : 1
Otrzymał podziękowań: 18
System operacyjny: Windows 7 Professional
Kompilator: C++Builder 2010 Update 5,
Delphi 2010 Update 5,
NetBeans 6.9(MinGw + Qt),
Visual Studio 2008 + Qt
Gadu Gadu: 0
    Windows 7Opera

Re: Opinie na temat Embarcadero RAD Studio XE

Nowy postprzez Cyfrowy Baron » wtorek, 28 września 2010, 11:27

Problem może jednak rzeczywiście wystąpić, gdyż licencja do RAD Studio 2010 znajduje się w katalogu: c:\Documents and Settings\All Users\Dane aplikacji\Embarcadero\
Jak widać ostatni katalog nosi nazwę Embarcadero, czyli nowa wersja pewnie też tam wrzuci swoją licencję, jeżeli pliki mają tą samą nazwę, to może wystąpić konflikt.
Trochę mi się nie chce potem tego wszystkiego naprawiać, gdyż RAD Studio 2010 instaluje się cholernie długo. Ostatnio włączałem tylko naprawę tego środowiska, a i to zajęło dużo czasu. Gdyby można było RAD Studio XE zainstalować tylko dla wybranego użytkownika, to licencja zostałaby zainstalowana w katalogu tego użytkownika, co powinno problem rozwiązać.
Avatar użytkownika
Cyfrowy Baron
Administrator
Administrator
 
Posty: 4720
Dołączył(a): niedziela, 13 lipca 2008, 15:17
Podziękował : 12
Otrzymał podziękowań: 442
System operacyjny: Windows 7 x64 SP1
Kompilator: Embarcadero RAD Studio XE2
C++ Builder XE2 Update 4
SKYPE: cyfbar
Gadu Gadu: 0
    Windows XPFirefox

Re: Opinie na temat Embarcadero RAD Studio XE

Nowy postprzez banita » wtorek, 28 września 2010, 11:56

nie pamietam teraz ale chyba jest mozliwosc instalacji dla current user
Avatar użytkownika
banita
Kreacjusz
Kreacjusz
 
Posty: 283
Dołączył(a): poniedziałek, 28 lipca 2008, 20:07
Podziękował : 1
Otrzymał podziękowań: 18
System operacyjny: Windows 7 Professional
Kompilator: C++Builder 2010 Update 5,
Delphi 2010 Update 5,
NetBeans 6.9(MinGw + Qt),
Visual Studio 2008 + Qt
Gadu Gadu: 0
    Windows 7Opera

Re: Opinie na temat Embarcadero RAD Studio XE

Nowy postprzez Corvis » środa, 29 września 2010, 12:12

Cyfrowy Baron napisał(a):Czy zainstalowanie np. wersji testowej tego środowiska na tym samym komputerze z pełną wersją RAD STUDIO 2010 będzie wywoływało konflikty? Czy ktoś w ten sposób testował to środowisko?


Ja tak mam zrobione, mam 2 wersje i wszystko śmiaga :)

banita napisał(a):jedyna nowoscia ktora mozna odczuc to zintegrowane subversion


+ AQtime i inne narzędzia które opisałeś. Zintegrowanie SVN w IDE wreszcie zlikwidowało mój problem z wywaleniem plików tymczasowch !!! IDE samo wybiera pliki które należy dodać do repozytorium.

banita napisał(a):moje zdanie jest takie ze jesli uzywasz wersji 2010 i istniejace bledy nie odzywaja sie w twoim przypadku to szkoda sobie glowe zawracac


- A ja sie nie zgodze. Z zapowiedzi Davida Intersiome wynika jasno, że co roku w sierpniu-wrześniu będą wychodzić nowe wersje narzędzi programistycznych. Następna to XE2. Niebawem wejdzie VCL2.0 DataSnap 2.0 i inne rzeczy.
Kupując buildera w wersji XE macie dostęp do wszystkich poprzednich wersji buildera i możecie z nich legalnie korzystać :)

Ja osobiście mam wykupioną obsługę subskrypcji ( ok 1200 zl rocznie ). I dostaje wszystkie nowe wersje w ramach tej usługi.

Fajną nowością są też wyrażenia regularne których obsługa to 2 lini kodu :) jest to prostrze, niż całe boost:regex
Kolejna nowości to CODESITE - narzędzie do logowania - rewelacja !!

Ostatnio nie mam czasu się udzielać na forum. Ale niebawem będe miał chwilę to powrzucam pare screenów z nowości w builderze z jakimś komentarzem. Narazie sprawdziłem SVN i AQTime.
"Sukcesy trwają, dopóki ich ktoś nie spieprzy. Porażki są wieczne"

Dr Gregory House
Avatar użytkownika
Corvis
Programista I
Programista I
 
Posty: 880
Dołączył(a): sobota, 26 lipca 2008, 00:31
Podziękował : 80
Otrzymał podziękowań: 30
System operacyjny: WINDOWS 7 64-bity
Kompilator: Praca - C++ Builder XE2 ENTERPRISE - Update 4, Dom - C++ Builder XE4 - Uddate 1
Gadu Gadu: 0
    Windows VistaOpera

Re: Opinie na temat Embarcadero RAD Studio XE

Nowy postprzez Cyfrowy Baron » środa, 29 września 2010, 12:41

Kolejna nowości to CODESITE - narzędzie do logowania - rewelacja !!


Gdy udzielasz takich wypowiedzi, to dobrze byłoby to uzasadnić, gdyż to co piszesz w żaden sposób mnie nie przekonuje. Wiem z doświadczenia, że większość ludzi cieszy się tym co nowe, a nie tym co dobre i sprawdzone. Dobrym przykładem może być system Vista, który jest totalna porażką i nie może się tak naprawdę równać z WinXP, ale większość ludzi woli używać tego systemu, nie dlatego, że jest lepszy, ale dlatego, że jest nowszy i fajniej wygląda.

Do czego zmierzam? Wyrażając opinię na jakiś temat uzasadnij ją.

Zintegrowanie SVN w IDE wreszcie zlikwidowało mój problem z wywaleniem plików tymczasowch !!!


O jakim problemie piszesz, W C++Builder 2010 i wcześniejszych nigdy nie miałem z tym problemów.

IDE samo wybiera pliki które należy dodać do repozytorium.


Rozwiń tą wypowiedź.

+ AQtime i inne narzędzia które opisałeś.


Co to takiego i dlaczego jest takie dobre.

Fajną nowością są też wyrażenia regularne których obsługa to 2 lini kodu :) jest to prostrze, niż całe boost:regex
Kolejna nowości to CODESITE - narzędzie do logowania - rewelacja !!


Opisz te rewelacje.

To co mnie najbardziej interesuje, to czy można bez problemu przenieść biblioteki i komponenty z c++builder 2010 do nowej wersji?!
Avatar użytkownika
Cyfrowy Baron
Administrator
Administrator
 
Posty: 4720
Dołączył(a): niedziela, 13 lipca 2008, 15:17
Podziękował : 12
Otrzymał podziękowań: 442
System operacyjny: Windows 7 x64 SP1
Kompilator: Embarcadero RAD Studio XE2
C++ Builder XE2 Update 4
SKYPE: cyfbar
Gadu Gadu: 0
    Windows XPFirefox

Re: Opinie na temat Embarcadero RAD Studio XE

Nowy postprzez Corvis » środa, 29 września 2010, 13:25

Odnośnie codesiste - http://www.raize.com/devtools/codesite/. Osobiście zawsze miałem problem z wypisaniem logów z programu w przypadku gdy sprawdzałem co jak działa. Wypisywałem to do memo albo do jakiegoś pliku. Teraz robię to tak:

KOD cpp:     UKRYJ  
#include "CodeSiteLogging.hpp"
void __fastcall TForm1::Button1Click(TObject *Sender) {
        CodeSite->Send("Dzień dobry z przycisku");
}

Wynik:

71083343.png


Logi można w różny sposób formatować. Wszystkiego jeszcze nie sprawdziłem.

Cyfrowy Baron napisał(a):O jakim problemie piszesz, W C++Builder 2010 i wcześniejszych nigdy nie miałem z tym problemów.

Cyfrowy Baron napisał(a):Rozwiń tą wypowiedź.

Mówie o sposobie zaznaczania przez np. Torta plików które należy wysłać do repozytorium (~.*, *.map, *.cgl, *obj itd), można to było zanczaczać i odznaczać ręcznie które pliki mają być zrobione, albo raz ustalić filtry na pilki. Tutaj wogole nie muszę się tym przejmować.

Odnośnie SVN zapomniałem dodać info o narzędziu Beyond Compare rewelacja gdy chodzi o scalanie plików i przeglądanie zmian. Można się bez niego obejść można używać Torta. Jednak ja uważam, że najlepszy efekt osiągam używając i Torta i wszystkich narzędzi SVNowych dostarczonych przez IDE XE.

AQtime - jest to narzędzie do profilowania kodu http://www.automatedqa.com/products/aqtime/. Bardzo szybko i łatwo pozwala na wyszukanie wąskich gardeł w aplikacji. Zarzuce przykładowy wynik. Dolny raport jest z wąskim gardłem w metodzie Button1Click, Górny z poprawionym Bugiem. ( zrobiłem pętle i odświeżanie okna w pętli).

Obrazek

Corvis napisał(a):To co mnie najbardziej interesuje, to czy można bez problemu przenieść biblioteki i komponenty z c++builder 2010 do nowej wersji?!


Ja przenosiłem TMS Component Pack wgrało się wszystko bez problemów.
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
"Sukcesy trwają, dopóki ich ktoś nie spieprzy. Porażki są wieczne"

Dr Gregory House
Avatar użytkownika
Corvis
Programista I
Programista I
 
Posty: 880
Dołączył(a): sobota, 26 lipca 2008, 00:31
Podziękował : 80
Otrzymał podziękowań: 30
System operacyjny: WINDOWS 7 64-bity
Kompilator: Praca - C++ Builder XE2 ENTERPRISE - Update 4, Dom - C++ Builder XE4 - Uddate 1
Gadu Gadu: 0
    Windows VistaOpera

Re: Opinie na temat Embarcadero RAD Studio XE

Nowy postprzez Cyfrowy Baron » środa, 29 września 2010, 14:00

Czyli jak to napisał banita dodano mnóstwo programów innych firm niewiele zmieniając w samym środowisku. Te dodatkowe programy mogę mieć, bez konieczności kupowania środowiska RAD Studio XE.
Avatar użytkownika
Cyfrowy Baron
Administrator
Administrator
 
Posty: 4720
Dołączył(a): niedziela, 13 lipca 2008, 15:17
Podziękował : 12
Otrzymał podziękowań: 442
System operacyjny: Windows 7 x64 SP1
Kompilator: Embarcadero RAD Studio XE2
C++ Builder XE2 Update 4
SKYPE: cyfbar
Gadu Gadu: 0
    Windows XPFirefox

Re: Opinie na temat Embarcadero RAD Studio XE

Nowy postprzez Corvis » środa, 29 września 2010, 14:08

Można tak powiedzieć, jednak ja mając Subskrypcję i tak te narzędzie dostaję.
Ale czy mająć Buildera 2010 i nie mając Subskrypcji kupił bym XE ?? Raczej nie :)
"Sukcesy trwają, dopóki ich ktoś nie spieprzy. Porażki są wieczne"

Dr Gregory House
Avatar użytkownika
Corvis
Programista I
Programista I
 
Posty: 880
Dołączył(a): sobota, 26 lipca 2008, 00:31
Podziękował : 80
Otrzymał podziękowań: 30
System operacyjny: WINDOWS 7 64-bity
Kompilator: Praca - C++ Builder XE2 ENTERPRISE - Update 4, Dom - C++ Builder XE4 - Uddate 1
Gadu Gadu: 0
    Windows VistaOpera

Re: Opinie na temat Embarcadero RAD Studio XE

Nowy postprzez Cyfrowy Baron » środa, 29 września 2010, 14:39

Ściągnąłem sobie wersję testową tego programu Beyond Compare, którym tak się zachwycasz i okazało się, że mam zestaw podobnych narzędzi plus więcej w pakiecie Total Commander Ultimate Prime. Dla mnie Beyond Compare to żadna rewelacja. Używam od kilku lat TC UP i mam tutaj zestaw wielu narzędzi takich jak porównywanie plików, katalogów, scalanie plików, odzyskiwanie plików, wypakowywanie wszelkich archiwów, w tym obrazy płyt są również traktowane jako archiwa, ekstrahowania instalatorów, odzyskiwania skasowanych danych, szczegółowe informacje o wszystkich procesach użytkownika i procesach systemowych, drobiazgowe informacje o plikach, przeróżne edytory plików, konwertery, szczegółowe info o systemie i jego wszystkich usługach i procesach, konwertery kolorów na hex, html, VC++, C++, Delphi i wiele, wiele innych. W TC UP jest cała masa przeróżnych narzędzi, a wszystko w jednych menadżerze plików, nieporównanie wygodniejszym od Exploratora Windows.
Avatar użytkownika
Cyfrowy Baron
Administrator
Administrator
 
Posty: 4720
Dołączył(a): niedziela, 13 lipca 2008, 15:17
Podziękował : 12
Otrzymał podziękowań: 442
System operacyjny: Windows 7 x64 SP1
Kompilator: Embarcadero RAD Studio XE2
C++ Builder XE2 Update 4
SKYPE: cyfbar
Gadu Gadu: 0
    Windows XPFirefox

Re: Opinie na temat Embarcadero RAD Studio XE

Nowy postprzez Corvis » środa, 29 września 2010, 15:26

Ściągam, tą paczkę do TC zobacze co to :)
"Sukcesy trwają, dopóki ich ktoś nie spieprzy. Porażki są wieczne"

Dr Gregory House
Avatar użytkownika
Corvis
Programista I
Programista I
 
Posty: 880
Dołączył(a): sobota, 26 lipca 2008, 00:31
Podziękował : 80
Otrzymał podziękowań: 30
System operacyjny: WINDOWS 7 64-bity
Kompilator: Praca - C++ Builder XE2 ENTERPRISE - Update 4, Dom - C++ Builder XE4 - Uddate 1
Gadu Gadu: 0
    Windows VistaOpera

Następna strona

  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Wyświetlone
    Ostatni post

Powrót do Dyskusje

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość

cron