Logowanie do systemu

Logowanie do systemu

Nowy postprzez Koziol » poniedziałek, 21 lipca 2008, 18:42

Mam 5 komputerów w układzie serwer + 4 komputery klienckie. Wszystko na systemie WIN XP. Staram się teraz stworzyć taki "bajer":
na serwerze tworze partycje po kolei pracownik1 do pracownik4 oraz folder Dane.
Na serwerze chciał bym również przechowywać wszystkie login'y oraz hasła (np. w postgreSQL) do tego momentu jest prosto ;) teraz trudniejsza sprawa
Chce stworzyć system taki jaki często można spotkać w kawiarenkach internetowych.
Podajemy login i hasło wygenerowane przez komputer (w moim wypadku mają być stałe) program logowania łączy się z serwerem i sprawdza czy to pasuje.
Tak, że na do danego konta można się połączyć z dowolnego komputera i dodatkowo program konfiguruje system tak, że przykładowo pracownik1 widzi partycje "pracownik1" oraz "Dane" jako partycje udostępnioną na serwerze (albo lepiej jeżeli się tak da jako dysk sieciowy), poczym usuwa tę konfigurację.

Trochę to na okrętkę ale mam nadzieję że w miarę jasno ;) w razie potrzeby coś mogę doszczegółowić.

Pozdrawiam

PS: Nie chce używać czegoś takiego jak system wirtualny.
Avatar użytkownika
Koziol
Intelektryk
Intelektryk
 
Posty: 144
Dołączył(a): niedziela, 13 lipca 2008, 17:36
Podziękował : 8
Otrzymał podziękowań: 2
System operacyjny: Windows XP Pro SP2
Kompilator: C++ Builder
    NieznanyNieznana

Re: Logowanie do systemu

Nowy postprzez wargo » poniedziałek, 21 lipca 2008, 20:41

Musisz mieć to w postaci lan i udostępnić partycje (dysk, dysk sieciowy, mapowanie dysku) na hasło ustawiając w ustawieniach udostepniania.
Avatar użytkownika
wargo
Mądrosław
Mądrosław
 
Posty: 389
Dołączył(a): niedziela, 13 lipca 2008, 16:44
Podziękował : 12
Otrzymał podziękowań: 3
System operacyjny: Windows 7
Kompilator: C++ Builder 6 Personal
Gadu Gadu: 6259515
    NieznanyNieznana

Re: Logowanie do systemu

Nowy postprzez Cyfrowy Baron » poniedziałek, 21 lipca 2008, 20:58

A dla mnie to wszystko jest jakieś zagmatwane i szczerze przyznaję iż nie pojmuję całej idei.
Niemniej jednak zastanawia mnie stwierdzenie :
program konfiguruje system tak, że przykładowo pracownik1 widzi partycje "pracownik1" oraz "Dane" jako partycje udostępnioną na serwerze (albo lepiej jeżeli się tak da jako dysk sieciowy), p oczym usuwa tę konfigurację

Nie wydaje mi się, żeby mechanizm zabezpieczeń zezwolił na takie operacje, gdyż do takich ustawień dostęp ma tylko administrator serwera, a to chyba wymaga, zęby administrator logował się na serwerze i dopiero potem dokonywał zmian.
Prawdopodobnie nie zrozumiałem Twoich zamiarów, gdyż wydaje mi się, że jest to forma zdalnej kontroli i WinXP to jak najbardziej obsługuje (Pomoc zdalna), ale jest to o tyle niebezpieczne, że użytkownik któremu zostanie udostępniony rejestr, dostęp do usług itp. ma dostęp do całego komputera i przejmuje nad nim kontrolę, więc pewnie nie o to Tobie chodzi... :?
Avatar użytkownika
Cyfrowy Baron
Administrator
Administrator
 
Posty: 4724
Dołączył(a): niedziela, 13 lipca 2008, 15:17
Podziękował : 12
Otrzymał podziękowań: 443
System operacyjny: Windows 7 x64 SP1
Kompilator: Embarcadero RAD Studio XE2
C++ Builder XE2 Update 4
SKYPE: cyfbar
Gadu Gadu: 0
    NieznanyNieznana

Re: Logowanie do systemu

Nowy postprzez Koziol » poniedziałek, 21 lipca 2008, 21:24

chodzi o to żeby na komputerze klienckim udostępniał te konkretne 2 dyski.

Przykładowo:
pracownik1 loguje się na komputerze 2 i ma to dostępne. Przychodzi następnego dnia a tu się okazuje, że na jego komputerze już ktoś pracuje więc pracownik1 siada na komputerze3 i też ma wszystko dostępne.

Czyli z założenia cały folder "Documents and Settings" znajduje się na dysku sieciowym a nie na komputerze klienckim.

Mówiłem że z lekka zagmatwanie to napisałem ale nie bardzo miałem pomysł jak przelać moje myśli na wypowiedź.
Avatar użytkownika
Koziol
Intelektryk
Intelektryk
 
Posty: 144
Dołączył(a): niedziela, 13 lipca 2008, 17:36
Podziękował : 8
Otrzymał podziękowań: 2
System operacyjny: Windows XP Pro SP2
Kompilator: C++ Builder
    NieznanyNieznana

Re: Logowanie do systemu

Nowy postprzez Cyfrowy Baron » poniedziałek, 21 lipca 2008, 22:17

No to co masz za problem, tworzysz grupę roboczą i udostępniasz konkretne foldery.
Jeżeli masz WinXP Professional to masz mnóstwo narzędzi administracyjnych, możesz udostępniać dyski i foldery, a wszystkie komputery podłączone do serwera będą miały dostęp do udostępnionych folderów.

Tutaj znajdziesz opis: http://support.microsoft.com/kb/301198/pl i tu: http://www.banita.pl/konf/smbudostwinxp.html

Istotne jest to, że wszystkie komputery podłączone do serwera muszą mieć założone hasła inaczej nie będzie możliwe zarządzanie uprawnieniami dostępu, no i do serwera musi być podłączony więcej niż jeden klient.
Avatar użytkownika
Cyfrowy Baron
Administrator
Administrator
 
Posty: 4724
Dołączył(a): niedziela, 13 lipca 2008, 15:17
Podziękował : 12
Otrzymał podziękowań: 443
System operacyjny: Windows 7 x64 SP1
Kompilator: Embarcadero RAD Studio XE2
C++ Builder XE2 Update 4
SKYPE: cyfbar
Gadu Gadu: 0
    NieznanyNieznana

Re: Logowanie do systemu

Nowy postprzez Koziol » wtorek, 22 lipca 2008, 13:12

nie do końca to rozwiązuje mój problem... ale coś wymyśle już samemu.
Bardziej mnie zastawia jak zrobić z tym logowaniem że dane do logowania przechowuje na serwerze np. w tym PostgreSQL i nie kożystam z tego standardowego systemu logowania.
Avatar użytkownika
Koziol
Intelektryk
Intelektryk
 
Posty: 144
Dołączył(a): niedziela, 13 lipca 2008, 17:36
Podziękował : 8
Otrzymał podziękowań: 2
System operacyjny: Windows XP Pro SP2
Kompilator: C++ Builder
    NieznanyNieznana

Re: Logowanie do systemu

Nowy postprzez Cyfrowy Baron » wtorek, 22 lipca 2008, 13:51

Problem w tym, że jeżeli będziesz chciał zastosować jakieś niestandardowe rozwiązania zabezpieczeń, to będziesz musiał wyłączyć zabezpieczenia systemu Windows XP, a to stwarza spore niebezpieczeństwo.
Co za problem gdzie serwer przechowuje informacje o użytkownikach.
Jeżeli przypisujesz uprawnieniu jakiemuś użytkownikowi sieci to nie ma znaczenia z którego komputera on się loguje istotny jest tutaj login i hasło, gdyż uprawnienia na serwerze są przypisywane nie komputerom lecz użytkownikom.
Avatar użytkownika
Cyfrowy Baron
Administrator
Administrator
 
Posty: 4724
Dołączył(a): niedziela, 13 lipca 2008, 15:17
Podziękował : 12
Otrzymał podziękowań: 443
System operacyjny: Windows 7 x64 SP1
Kompilator: Embarcadero RAD Studio XE2
C++ Builder XE2 Update 4
SKYPE: cyfbar
Gadu Gadu: 0
    NieznanyNieznana

Re: Logowanie do systemu

Nowy postprzez Koziol » wtorek, 22 lipca 2008, 16:45

Cyfrowy Baron napisał(a):Jeżeli przypisujesz uprawnieniu jakiemuś użytkownikowi sieci to nie ma znaczenia z którego komputera on się loguje istotny jest tutaj login i hasło, gdyż uprawnienia na serwerze są przypisywane nie komputerom lecz użytkownikom.

Ale tu się pojawia problem bo jak się doczytałem trzeba wtedy zastosować coś takiego jak wirtualny system.
Ten login jest ogólnie częścią większego sytemu do zarządzania pracownikami.
hmmmm.. nie wiem poprostu gdzie informacji na ten temat własnego loginu do systemu, gdyby się to udało coś takiego znaleźć wszystkie moje wątpliwości udało by się rozwiać... ;)
Avatar użytkownika
Koziol
Intelektryk
Intelektryk
 
Posty: 144
Dołączył(a): niedziela, 13 lipca 2008, 17:36
Podziękował : 8
Otrzymał podziękowań: 2
System operacyjny: Windows XP Pro SP2
Kompilator: C++ Builder
    NieznanyNieznana

Re: Logowanie do systemu

Nowy postprzez wargo » wtorek, 22 lipca 2008, 16:59

A może zrobić cos takiego jak logowanie takie jak przy np. zabezpieczenie przez htaccess a potem serwer automatycznie będzie "serwował" - pokazywał pliki na dysku albo zrobic cos takiego jak menedżer plików oline zalezy o co chodzi.
Avatar użytkownika
wargo
Mądrosław
Mądrosław
 
Posty: 389
Dołączył(a): niedziela, 13 lipca 2008, 16:44
Podziękował : 12
Otrzymał podziękowań: 3
System operacyjny: Windows 7
Kompilator: C++ Builder 6 Personal
Gadu Gadu: 6259515
    NieznanyNieznana

Re: Logowanie do systemu

Nowy postprzez Koziol » wtorek, 22 lipca 2008, 17:52

Nie wiem jak to wytłumaczyć potrzbuje systemu logowania jaki jest bardzo częsta z potykany w kafejkach internetowych.

Nie wiem jak o inaczej wytłumaczyć.
Avatar użytkownika
Koziol
Intelektryk
Intelektryk
 
Posty: 144
Dołączył(a): niedziela, 13 lipca 2008, 17:36
Podziękował : 8
Otrzymał podziękowań: 2
System operacyjny: Windows XP Pro SP2
Kompilator: C++ Builder
    NieznanyNieznana

Re: Logowanie do systemu

Nowy postprzez wargo » wtorek, 22 lipca 2008, 20:26

Koziol napisał(a):Nie wiem jak o inaczej wytłumaczyć.

Dać screna? ;D
Avatar użytkownika
wargo
Mądrosław
Mądrosław
 
Posty: 389
Dołączył(a): niedziela, 13 lipca 2008, 16:44
Podziękował : 12
Otrzymał podziękowań: 3
System operacyjny: Windows 7
Kompilator: C++ Builder 6 Personal
Gadu Gadu: 6259515
    NieznanyNieznana

Re: Logowanie do systemu

Nowy postprzez Koziol » wtorek, 22 lipca 2008, 21:10

hmmmm... przykładowy formularz moge zrobic nawet w borlandzie.

wygląda to mniej więcej tak:
1,2 wiadomo, login i hasło wygenerowane
3. combo box gdzie wybiera sie "ten komputer" - logowanie dla administratora albo druga opcja serwer "\\Serwer\" czyli opcja jeżeli masz wygenerowane login i hasło
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Avatar użytkownika
Koziol
Intelektryk
Intelektryk
 
Posty: 144
Dołączył(a): niedziela, 13 lipca 2008, 17:36
Podziękował : 8
Otrzymał podziękowań: 2
System operacyjny: Windows XP Pro SP2
Kompilator: C++ Builder
    NieznanyNieznana

Re: Logowanie do systemu

Nowy postprzez wargo » wtorek, 22 lipca 2008, 21:15

To w czym dokładnie jest problem-czego z czym nie możesz połaczyć?
Avatar użytkownika
wargo
Mądrosław
Mądrosław
 
Posty: 389
Dołączył(a): niedziela, 13 lipca 2008, 16:44
Podziękował : 12
Otrzymał podziękowań: 3
System operacyjny: Windows 7
Kompilator: C++ Builder 6 Personal
Gadu Gadu: 6259515
    NieznanyNieznana

Re: Logowanie do systemu

Nowy postprzez Koziol » wtorek, 22 lipca 2008, 22:51

hmmm... nie wiem w jaki sposób zastąpić standardowy system logowania moim systemem logowania

EDIT:

Dowiedziałem się jak dokładniej program który chce stworzyć... Hmmm.. troche dziwnie to zabrzmiało xD

Użytkownik loguje się do systemu jako gość, login oraz hasło podaje się aby załadowć (nie wiem czy tak to można nazwać - podlinkować) odpowiedni pliki i foldery z dysku serwera jak np. Moje dokumenty, dane do outlook'a, historię, ulubione itp. I w tym tkwi problem.
Avatar użytkownika
Koziol
Intelektryk
Intelektryk
 
Posty: 144
Dołączył(a): niedziela, 13 lipca 2008, 17:36
Podziękował : 8
Otrzymał podziękowań: 2
System operacyjny: Windows XP Pro SP2
Kompilator: C++ Builder
    NieznanyNieznana

Re: Logowanie do systemu

Nowy postprzez michal1719 » środa, 17 września 2008, 17:08

chcesz coś typu usługi "Active Directory"??
Avatar użytkownika
michal1719
Bladawiec
Bladawiec
 
Posty: 12
Dołączył(a): środa, 6 sierpnia 2008, 10:02
Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 0
    NieznanyNieznana

Następna strona

  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Wyświetlone
    Ostatni post

Powrót do Windows XP

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość

cron