Czy instalować SP3 dla WinXP?

Czy instalować SP3 dla WinXP?

Nowy postprzez Cyfrowy Baron » sobota, 7 lutego 2009, 10:31

Czy warto jest instalować Service Pack 3 dla systemu Windows XP.
Pytanie kieruję do osób, które zainstalowały sobie SP3.
Przy udzielaniu odpowiedzi proszę podawać konfigurację komputera, gdyż ma to podobno duże znaczenie w przypadku tej poprawki.
Kwestie bezpieczeństwa nie szczególnie mnie interesują, gdyż z SP2 i programem Kaspersky system wydaje się być bezpieczny.
Avatar użytkownika
Cyfrowy Baron
Administrator
Administrator
 
Posty: 4724
Dołączył(a): niedziela, 13 lipca 2008, 15:17
Podziękował : 12
Otrzymał podziękowań: 443
System operacyjny: Windows 7 x64 SP1
Kompilator: Embarcadero RAD Studio XE2
C++ Builder XE2 Update 4
SKYPE: cyfbar
Gadu Gadu: 0
    NieznanyNieznana

Re: Czy instalować SP3 dla WinXP?

Nowy postprzez Michal-S2 » sobota, 7 lutego 2009, 13:57

Ja mam SP3 zainstalowany na wszystkich komputerach. Wiem że SP3 zawiera funkcję szyfrowania WPA2, ale jeśli się nie ma SP3 to można pobrać ten dodatek ze strony Microsoftu (wymaganie sprawdzanie autentyczności). "Instalacja Windows XP ze zintegrowanym SP3 pozwala na korzystanie z okresu karencyjnego (30 dni) bez wymaganego podania klucza produktu, podobnie jak to jest w przypadku instalacji Windows Vista." Jest również nowa wersja narzędzia "Podłączanie pulpitu zdalnego". Lecz dla zwykłego użytkownika są to niezauważalne zmiany. Chyba największym plusem SP3 jest to że trzeba ściągać mniej poprawek z Microsoft Update. Całe omówienie tego dodatku możesz zobaczyć na http://download.microsoft.com/download/6/8/7/687484ed-8174-496d-8db9-f02b40c12982/Overview%20of%20Windows%20XP%20Service%20Pack%203.pdf. Konfiguracja komputerów na których instalowałem zaczynała się na Pentium III 300MHz, 64MB Ram, a kończyła się na Intel Core 2 Duo GHz, 3GB Ram. A ty nigdy nie instalowałeś SP3?
Najgorsze nieszczęścia w historii były spowodowane przez idealistów próbujących zmuszać ludzi do tego, "co dla nich dobre"
Bjarne Stroustrup - twórca c++
Avatar użytkownika
Michal-S2
Intelektryk
Intelektryk
 
Posty: 148
Dołączył(a): sobota, 19 lipca 2008, 13:03
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował : 1
Otrzymał podziękowań: 1
System operacyjny: Windows 7 Professional OEM 64bit
Kompilator: Turbo C++ Explorer
    NieznanyNieznana

Re: Czy instalować SP3 dla WinXP?

Nowy postprzez morarz » sobota, 7 lutego 2009, 14:01

No jasne , że warto ja mam SP 3 i jestem zadowolony jest bardziej stabilny, poprawiono kilka dziur, szybciej działa niż SP 2 , i ani razu nie widziałem niebieskiego ekranu śmierci. Wszystkie aplikacje zaisntalowane na windzie SP3 dobrze działają.
Mam procesor na architekturze x86 Inel Core 2 Duo E6750 2,66 GHz , płyta główna ASUS P5N32-E SLI , Wersja BIOS : Phoenix - AwardBIOS v6.00PG
Ja np. mam zainstalowanego SP3 wraz z dodatkowymi aplikacjami które nie były domyślnie zainstalowane w SP 2 dla Windowsa ,a które się znajdują w C:\Program Files\Sysinternals takie jak Bginfo , procexp , RootkitRevealer , AccessEnum , Tcpview itp. które są warte uwagi.
Po możliwe nie warto wyciągać ręki...
Avatar użytkownika
morarz
Bladawiec
Bladawiec
 
Posty: 19
Dołączył(a): piątek, 30 stycznia 2009, 13:07
Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 0
    NieznanyNieznana

Re: Czy instalować SP3 dla WinXP?

Nowy postprzez Cyfrowy Baron » sobota, 7 lutego 2009, 14:59

To wszystko niewiele mi mówi. Czytałem artykuł o SP3 w serwisie PC World Komputer i z opisu wynika iż rewelacji nie ma, poza poprawą zabezpieczeń i programem do zdalnego zarządzania pulpitem SP3 niewiele wnosi. W artykule była również wzmianka o tym, że uruchamianie komputera przyspiesza się o około 5%, ale sam system nieznacznie zwalnia.
SP3 zawiera wszystkie poprawki jakie MIcrosoft wypuścił do WinXP, więc nie trzeba ich oddzielnie ściągać. Zainstalowałem jednak razu pewnego jedną z takich poprawek i nie mogłem korzystać z Firefox'a coś go blokowało. Przeinstalowałem Firefox'a ale to nie pomogło, dopiero po odinstalowaniu poprawki i przeinstalowaniu Firefox'a wszystko wróciło do normy.

Oczekuję dokładniejszych odpowiedzi opisujących zalety SP3, gdyż na informację iż wszystkie programy działają dobrze z SP3 mogę odpowiedzieć, że z SP2 też działają dobrze, a co do niebieskiego ekranu to nie pamiętam kiedy go ostatnio widziałem u siebie na SP2.

To, że instalacja Windows XP ze zintegrowanym SP3 pozwala na korzystanie z okresu karencyjnego (30 dni) bez wymaganego podania klucza produktu, nie jest również żadną zachętą, tak naprawdę jakie to ma znaczenie, czy aktywuję WinXP po 14 czy 30 dniach, skoro i tak trzeba go aktywować.

ale jeśli się nie ma SP3 to można pobrać ten dodatek ze strony Microsoftu (wymaganie sprawdzanie autentyczności). "


Nie jest to prawdą, SP3 można pobrać z wielu innych serwisów, a co do sprawdzania autentyczności to dodaj do rejestru następujące wpisy:


Windows Registry Editor Version 5.00

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\WPAEvents]
"OOBETimer"=hex:ff,d5,71,d6,8b,6a,8d,6f,d5,33,93,fd
"LastWPAEventLogged"=hex:d5,07,05,00,06,00,07,00,0f,00,38,00,24,00,fd,02

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion]
"CurrentBuild"="1.511.1 () (Obsolete data - do not use)"
"InstallDate"=dword:427cdd95
"ProductId"="69831-640-1780577-45389"
"DigitalProductId"=hex:a4,00,00,00,03,00,00,00,36,39,38,33,31,2d,36,34,30,2d,\
31,37,38,30,35,37,37,2d,34,35,33,38,39,00,5a,00,00,00,41,32,32,2d,30,30,30,\
30,31,00,00,00,00,00,00,00,00,0d,04,89,b2,15,1b,c4,ee,62,4f,e6,64,6f,01,00,\
00,00,00,00,27,ed,85,43,a2,20,01,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,\
00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,31,34,35,30,34,00,00,00,00,00,00,00,ce,0e,\
00,00,12,42,15,a0,00,08,00,00,87,01,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,\
00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,94,a2,b3,ac
"LicenseInfo"=hex:9e,bf,09,d0,3a,76,a5,27,bb,f2,da,88,58,ce,58,e9,05,6b,0b,82,\
c3,74,ab,42,0d,fb,ee,c3,ea,57,d0,9d,67,a5,3d,6e,42,0d,60,c0,1a,70,24,46,16,\
0a,0a,ce,0d,b8,27,4a,46,53,f3,17




Od teraz nie będziesz miał problemów z programem sprawdzającym autentyczność systemu.

W kwestii SP3 oczekuję więcej konkretów.
Avatar użytkownika
Cyfrowy Baron
Administrator
Administrator
 
Posty: 4724
Dołączył(a): niedziela, 13 lipca 2008, 15:17
Podziękował : 12
Otrzymał podziękowań: 443
System operacyjny: Windows 7 x64 SP1
Kompilator: Embarcadero RAD Studio XE2
C++ Builder XE2 Update 4
SKYPE: cyfbar
Gadu Gadu: 0
    NieznanyNieznana

Re: Czy instalować SP3 dla WinXP?

Nowy postprzez Krzysiu555 » sobota, 7 lutego 2009, 15:33

powiem tak... zainstalowałem SP3 i wcale nigdzie nie sprawdzano mi autentyczności systemu, jak dla mnie to nie odczułem żadnych zmian... podobno jest bezpieczniej (więc wyszedłem z założenia że instalacja nie zaszkodzi), natomiast mam wrażenie że jest trochę bardziej stabilnie teraz, no i szybciej się odpala. dodatkową sprawą jest to że na moim łączu 512 ściągał się bardzo długo no i bardzo długo się instalował=\ ogólnie myślę że instalacja nie jest konieczna ale jak masz czas i ci się chce to na pewno nie zaszkodzi
mam laptopa: pentium 4 nominalnie: 2.0GHz ale tak na prawdę to jest 1.20GHz (pewnie z powodu złej konfiguracji) no i 512 ramu ale mi się coś spaliło i działa tylko 487;P
Avatar użytkownika
Krzysiu555
Intelektryk
Intelektryk
 
Posty: 161
Dołączył(a): sobota, 23 sierpnia 2008, 16:55
Podziękował : 2
Otrzymał podziękowań: 1
System operacyjny: Windows 7 Professional 64
Kompilator: C++ Builder 6 Personal
Gadu Gadu: 0
    NieznanyNieznana

Re: Czy instalować SP3 dla WinXP?

Nowy postprzez Cyfrowy Baron » sobota, 7 lutego 2009, 16:00

Ma u siebie 2 GB pamięci RAM, gdzieś na forum przeczytałem, że WinXP z SP2 widzi maksymalnie 3 GB RAM, a jeżeli ma się więcej to trzeba instalować SP3, czy ktoś zetknął się z tym problemem i może to potwierdzić lub zaprzeczyć.
Avatar użytkownika
Cyfrowy Baron
Administrator
Administrator
 
Posty: 4724
Dołączył(a): niedziela, 13 lipca 2008, 15:17
Podziękował : 12
Otrzymał podziękowań: 443
System operacyjny: Windows 7 x64 SP1
Kompilator: Embarcadero RAD Studio XE2
C++ Builder XE2 Update 4
SKYPE: cyfbar
Gadu Gadu: 0
    NieznanyNieznana

Re: Czy instalować SP3 dla WinXP?

Nowy postprzez banita » sobota, 7 lutego 2009, 17:55

co do 3gb ramu to sprawa wyglada tak ze i XP i Vista 32bitowe nie obsluza wiecej niz 3gb ramu, bez wzgledu na to czy i jaki ma sie zainstalowany SP. przy sp1 dla visty jedynie system pokazuje ze jest wpiete np 4gb ale system wykozystuje i tak tylko 3. aby w pelni wykozystac np 4gb ramu potrzeba systemu 64bit.

w moim przypadku sp3 znaczeni zwiekszyl wydajnosc przez co system sprawia wraznie stabilniejszego. jesli chodzi o te problemy z konfiguracja sprzetowa to chyba najczesciej pojawiaja sie na laptopach poniewaz tam lubi wystepowac bardziej egzotyczny sprzet. sp3 nie wnosci zadnych nowosci jak ie7, wmp11 itp to jedynie pelny zestaw poprawek zebrany w jedna paczke ale faktem jest ze wydajnosc systemu sie zwieksza.
gdy pierwszy raz instalowalem sp3 mialem xpsp2 stojacego ponad rok i system juz mulil jak nie wiem co wiec pomyslalem ze i tak musze przeinstalowac to wgram sp3 i zobacze co tam sie dzieje. po wgraniu sp3 system dostal takiego powera ze reinstalke odlozylem na kolejny miesiac mimo ze system chodzil juz znacznie szybciej.
Ostatnio edytowano sobota, 7 lutego 2009, 17:59 przez banita, łącznie edytowano 1 raz
Avatar użytkownika
banita
Kreacjusz
Kreacjusz
 
Posty: 283
Dołączył(a): poniedziałek, 28 lipca 2008, 20:07
Podziękował : 1
Otrzymał podziękowań: 18
System operacyjny: Windows 7 Professional
Kompilator: C++Builder 2010 Update 5,
Delphi 2010 Update 5,
NetBeans 6.9(MinGw + Qt),
Visual Studio 2008 + Qt
Gadu Gadu: 0
    NieznanyNieznana

Re: Czy instalować SP3 dla WinXP?

Nowy postprzez morarz » sobota, 7 lutego 2009, 17:58

Jeżeli chodzi o wielkość pamięci RAM to SP 2 i SP 3 widzą tyle samo , zależy to od tego ile porcji danych system operacyjny może przetworzyć.
System 32-bit może zaadresować maksymalnie 2^32 bita pamięci ( 4 096 MB )
http://pl.wikipedia.org/wiki/Architektura_32-bitowa // o sprzęcie
http://pl.wikipedia.org/wiki/Microsoft_Windows // o windzie

Jeśli chcesz więcej dołożyć pamięći RAM to musisz zainstalować wersję Windows 64 bitową.
tu masz dokładne informacje o co kaman:
http://forum.purepc.pl/Microsoft-Windows-f34/System-Nie-Widzi-Calej-Pamieci-Ram-Rozwiazanie-t276063.html
Po możliwe nie warto wyciągać ręki...
Avatar użytkownika
morarz
Bladawiec
Bladawiec
 
Posty: 19
Dołączył(a): piątek, 30 stycznia 2009, 13:07
Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 0
    NieznanyNieznana

Re: Czy instalować SP3 dla WinXP?

Nowy postprzez Michal-S2 » sobota, 7 lutego 2009, 23:15

Cyfrowy Baron napisał(a):
ale jeśli się nie ma SP3 to można pobrać ten dodatek ze strony Microsoftu (wymaganie sprawdzanie autentyczności). "


Nie jest to prawdą, SP3 można pobrać z wielu innych serwisów, a co do sprawdzania autentyczności to dodaj do rejestru następujące wpisy:



Pisząc "ten dodatek" miałem na myśli dodatek do SP2 umożliwiający szyfrowanie WPA2. ;)
Najgorsze nieszczęścia w historii były spowodowane przez idealistów próbujących zmuszać ludzi do tego, "co dla nich dobre"
Bjarne Stroustrup - twórca c++
Avatar użytkownika
Michal-S2
Intelektryk
Intelektryk
 
Posty: 148
Dołączył(a): sobota, 19 lipca 2008, 13:03
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował : 1
Otrzymał podziękowań: 1
System operacyjny: Windows 7 Professional OEM 64bit
Kompilator: Turbo C++ Explorer
    NieznanyNieznana

Re: Czy instalować SP3 dla WinXP?

Nowy postprzez Cyfrowy Baron » poniedziałek, 9 lutego 2009, 10:43

Pisząc "ten dodatek" miałem na myśli dodatek do SP2 umożliwiający szyfrowanie WPA2


Wiedz jednak, że to sprawdzanie autentyczności systemu można obejść wspomnianym wyżej wpisem rejestru.
Avatar użytkownika
Cyfrowy Baron
Administrator
Administrator
 
Posty: 4724
Dołączył(a): niedziela, 13 lipca 2008, 15:17
Podziękował : 12
Otrzymał podziękowań: 443
System operacyjny: Windows 7 x64 SP1
Kompilator: Embarcadero RAD Studio XE2
C++ Builder XE2 Update 4
SKYPE: cyfbar
Gadu Gadu: 0
    NieznanyNieznana

Re: Czy instalować SP3 dla WinXP?

Nowy postprzez Miroo_007 » środa, 11 lutego 2009, 17:17

Dodam jeszcze, że Windows XP (SP2) nie radzi sobie z procesorami czterordzeniowymi. Zostało to poprawione w Viście ale nie wiem czy w Win XP (SP3).

Moim zdaniem w erze cyberprzestępczości należy mieć jak najlepsze uaktualnienie systemu.
Avatar użytkownika
Miroo_007
Intelektryk
Intelektryk
 
Posty: 160
Dołączył(a): sobota, 18 października 2008, 10:49
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 0
    NieznanyNieznana

Re: Czy instalować SP3 dla WinXP?

Nowy postprzez Cyfrowy Baron » czwartek, 12 lutego 2009, 10:19

Z tego co wiem to Vista też nie jest przystosowana do procesorów cztero-rdzeniowych lecz tylko do dwu-rdzeniowych.

Co do tego service-packa, to rozmawiałem ze znajomym informatykiem, który to sobie zainstalował i szczerze nie poleca tej poprawki.
Avatar użytkownika
Cyfrowy Baron
Administrator
Administrator
 
Posty: 4724
Dołączył(a): niedziela, 13 lipca 2008, 15:17
Podziękował : 12
Otrzymał podziękowań: 443
System operacyjny: Windows 7 x64 SP1
Kompilator: Embarcadero RAD Studio XE2
C++ Builder XE2 Update 4
SKYPE: cyfbar
Gadu Gadu: 0
    NieznanyNieznana

Re: Czy instalować SP3 dla WinXP?

Nowy postprzez Miroo_007 » czwartek, 12 lutego 2009, 19:31

Mam na swoim laptonie zainstalowany SP3 i bardzo sobie chwalę. Często zmieniam wygląd systemu i dużo lepiej śmiga niż na SP2. Doszły mnie również słuchy, że są już problemy przy instalacji niektórych programów jeżeli ma się SP2, tylko nie jestem wstanie powiedzieć, które to są. Co do procesorów cztero-rdzeniowych pod Vistę to jest opinia profesora z mojej uczelni.
Avatar użytkownika
Miroo_007
Intelektryk
Intelektryk
 
Posty: 160
Dołączył(a): sobota, 18 października 2008, 10:49
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 0
    NieznanyNieznana

Re: Czy instalować SP3 dla WinXP?

Nowy postprzez Cyfrowy Baron » czwartek, 12 lutego 2009, 20:50

Zacznę od końca. Co do procesorów cztero-rdzeniowych to czytałem o tym artykuł na PC World Komputer i tam było napisane, że dopiero Windows 7 będzie oferował d o nich wsparcie.

Co do problemów z instalacją programów i SP3 to nie stwierdziłem takich błędów. Niemniej jednak niektóre gdy wymagają SP3 np. GTA 4.

Co do częstej zmiany wyglądu, to mnie to akurat nie bawi.

Nie przekonałeś mnie.
Avatar użytkownika
Cyfrowy Baron
Administrator
Administrator
 
Posty: 4724
Dołączył(a): niedziela, 13 lipca 2008, 15:17
Podziękował : 12
Otrzymał podziękowań: 443
System operacyjny: Windows 7 x64 SP1
Kompilator: Embarcadero RAD Studio XE2
C++ Builder XE2 Update 4
SKYPE: cyfbar
Gadu Gadu: 0
    NieznanyNieznana

Re: Czy instalować SP3 dla WinXP?

Nowy postprzez morarz » piątek, 13 lutego 2009, 18:22

Mój kolega ma procesor 4 rdzeniowy Intela i ma Winde Sp 3 i OS działa bez problemu.
Po możliwe nie warto wyciągać ręki...
Avatar użytkownika
morarz
Bladawiec
Bladawiec
 
Posty: 19
Dołączył(a): piątek, 30 stycznia 2009, 13:07
Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 0
    NieznanyNieznana

Następna strona

Powrót do Windows XP

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość

cron