nadpisany plik

nadpisany plik

Nowy postprzez morarz » sobota, 14 marca 2009, 11:17

Jakim programem można odsyskac napisany plik w Win Xp ?
Stworzyłem stronę internetową i ją nadpisałem jakimś badziewiem i wszystko poszło w pi....
Jak moge odzyskac plik html z przed 1 godziny???
Po możliwe nie warto wyciągać ręki...
Avatar użytkownika
morarz
Bladawiec
Bladawiec
 
Posty: 19
Dołączył(a): piątek, 30 stycznia 2009, 13:07
Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 0
    NieznanyNieznana

Re: nadpisany plik

Nowy postprzez Cyfrowy Baron » sobota, 14 marca 2009, 12:46

Pliku usunięte można odzyskać programem EasyRecovery. Robiłem to często i udawało mi się odzyskać nawet pliki usunięte sprzed miesiąca.
Nie wiem jednak co ty rozumiesz przez określenie "nadpisałem". Jeżeli miałeś w katalogu plik o jakiejś tam nazwie i zastąpiłes go innym plikiem o tej samej nazwie, to chyba go nie odzyskasz.
Avatar użytkownika
Cyfrowy Baron
Administrator
Administrator
 
Posty: 4724
Dołączył(a): niedziela, 13 lipca 2008, 15:17
Podziękował : 12
Otrzymał podziękowań: 443
System operacyjny: Windows 7 x64 SP1
Kompilator: Embarcadero RAD Studio XE2
C++ Builder XE2 Update 4
SKYPE: cyfbar
Gadu Gadu: 0
    NieznanyNieznana

Re: nadpisany plik

Nowy postprzez wargo » sobota, 14 marca 2009, 12:52

Są 2 pojęcia nadpisałem - zmieniłem zawartość (dotyczy też usunięcia i zrobienie nowego w tym samym miejscu o tej samej nazwie lub wklejenia nowego o tej samej nazwie) lub nadpisałem miejsce na dysku gdzie był plik czymś innym (tak jak niedokładne wytarcie ołówka gumką i zakolorowanie farbą), z tym nie musi być jeszcze źle.



Jednak tutaj masz ten pierwszy problem-to już raczej nic nie zrobisz :(
Avatar użytkownika
wargo
Mądrosław
Mądrosław
 
Posty: 389
Dołączył(a): niedziela, 13 lipca 2008, 16:44
Podziękował : 12
Otrzymał podziękowań: 3
System operacyjny: Windows 7
Kompilator: C++ Builder 6 Personal
Gadu Gadu: 6259515
    NieznanyNieznana

Re: nadpisany plik

Nowy postprzez Krzysiu555 » środa, 18 marca 2009, 22:06

są szanse, ponieważ nadpisując windows mógł zapisać nowy plik w osobnym miejscu (fizycznym) na dysku, a stary plik tylko usunąć z alokacji nie usuwając danych faktycznie... trochę to skomplikowane i nie wiem jak wytłumaczyć ale spróbuj...
Avatar użytkownika
Krzysiu555
Intelektryk
Intelektryk
 
Posty: 161
Dołączył(a): sobota, 23 sierpnia 2008, 16:55
Podziękował : 2
Otrzymał podziękowań: 1
System operacyjny: Windows 7 Professional 64
Kompilator: C++ Builder 6 Personal
Gadu Gadu: 0
    NieznanyNieznana

Re: nadpisany plik

Nowy postprzez Cyfrowy Baron » piątek, 20 marca 2009, 10:28

są szanse, ponieważ nadpisując windows mógł zapisać nowy plik w osobnym miejscu (fizycznym) na dysku, a stary plik tylko usunąć z alokacji nie usuwając danych faktycznie... trochę to skomplikowane i nie wiem jak wytłumaczyć ale spróbuj.


W sytuacji gdy plik jest nadpisywany, czyli stary plik zostaje zastąpiony nowym plikiem o takiej samej nazwie, system pobiera lokalizację tegoż pliku (czyli adresy konkretnych klastrów) i nadpisuje je nowymi danymi, jeżeli nowy plik jest większy od starego to dalsze dane są zapisywane już w nowych klastrach.
Oczywiście nawet w takiej sytuacji można by próbować odczytać wcześniejszą zawartość tych klastrów, ale wymaga to użycia specjalistycznego sprzętu, gdyż zwykły program do odzyskiwania danych po prostu odczyta nowe a nie stare dane tego pliku.
Avatar użytkownika
Cyfrowy Baron
Administrator
Administrator
 
Posty: 4724
Dołączył(a): niedziela, 13 lipca 2008, 15:17
Podziękował : 12
Otrzymał podziękowań: 443
System operacyjny: Windows 7 x64 SP1
Kompilator: Embarcadero RAD Studio XE2
C++ Builder XE2 Update 4
SKYPE: cyfbar
Gadu Gadu: 0
    NieznanyNieznana

Re: nadpisany plik

Nowy postprzez wargo » piątek, 20 marca 2009, 18:23

Krzysiu555 napisał(a):są szanse, ponieważ nadpisując windows mógł zapisać nowy plik w osobnym miejscu (fizycznym) na dysku, a stary plik tylko usunąć z alokacji nie usuwając danych faktycznie... trochę to skomplikowane i nie wiem jak wytłumaczyć ale spróbuj...

No ale jak to zrobić?
Avatar użytkownika
wargo
Mądrosław
Mądrosław
 
Posty: 389
Dołączył(a): niedziela, 13 lipca 2008, 16:44
Podziękował : 12
Otrzymał podziękowań: 3
System operacyjny: Windows 7
Kompilator: C++ Builder 6 Personal
Gadu Gadu: 6259515
    NieznanyNieznana

Re: nadpisany plik

Nowy postprzez Krzysiu555 » piątek, 27 marca 2009, 00:01

ale teraz to juz szanse są nikłe, bo odzyskiwanie trzeba przeprowadzać jak najwcześniej, po utracie danych, tak by jakiś inny program nie nadpisał fizycznie klastrów z danymi, których nawet nie widać. Ogólnie jest tak: tworzysz plik z danymi > usuwasz go > ale on nadal w klastrze jest (fizycznie na dysku) tylko go nie widać > i teraz możesz specjalnym programem odzyskać te dane, których rzekomo nie ma, a tak na prawdę sa tylko ich nie widać jako plik. Jednak możesz to zrobić tylko wtedy gdy inny program nie nadpisze tamtych danych fizycznie na dysku - wtedy są praktycznie stracone, bo zostaje ci tylko laboratoryjne odzyskiwanie
Avatar użytkownika
Krzysiu555
Intelektryk
Intelektryk
 
Posty: 161
Dołączył(a): sobota, 23 sierpnia 2008, 16:55
Podziękował : 2
Otrzymał podziękowań: 1
System operacyjny: Windows 7 Professional 64
Kompilator: C++ Builder 6 Personal
Gadu Gadu: 0
    NieznanyNieznana

Re: nadpisany plik

Nowy postprzez Cyfrowy Baron » piątek, 27 marca 2009, 10:47

gólnie jest tak: tworzysz plik z danymi > usuwasz go > ale on nadal w klastrze jest (fizycznie na dysku) tylko go nie widać >


Wygląda to tak, że system nie czyści klastrów zawierających te pliki, lecz usuwa tylko informację o tych plikach z tablicy alokacji plików, w ten sposób system traktuje te klastry jako puste, mimo iż znajdują się tam dane pliku. Gdy system zapisuje jakiś nowy plik to po prostu używa tych klastrów nadpisując je. Jeżeli nie zostały zbyt wiele razy nadpisane to wciąż można dane z nich odzyskać.
W przypadku gdy wprowadzasz zmiany w pliku (nie usuwasz go) i nadpisujesz go, to system sprawdza w tablicy alokacji, które klastry zawierają dany plik i nadpisuje te klastry nowymi danymi, gdybyś chciał odzyskać wcześniejsze dane z tych klastrów, to programowo nie da się tego zrobić, gdyż program najpierw przejży tablicę alokacji plików i sprawdzi położenie poszukiwanego pliku, znajdzie go w tablicy, więc nie będzie szukał wcześniejszych wersji tegoż pliku, lecz pobierze wersję aktualną.
Avatar użytkownika
Cyfrowy Baron
Administrator
Administrator
 
Posty: 4724
Dołączył(a): niedziela, 13 lipca 2008, 15:17
Podziękował : 12
Otrzymał podziękowań: 443
System operacyjny: Windows 7 x64 SP1
Kompilator: Embarcadero RAD Studio XE2
C++ Builder XE2 Update 4
SKYPE: cyfbar
Gadu Gadu: 0
    NieznanyNieznana

Re: nadpisany plik

Nowy postprzez morarz » piątek, 18 września 2009, 17:53

Dzięki za wyczerpującą opowiedz w tym temacie. Teraz akurat używam winrara do archiwizacji najważniejszych plików na kompie.
Mam skrypcik batchowy który wyglada tak:
Skrypcik umieściłem w folderze Startup i po uruchomieniu komputera skrypcik się odpala można też oczywiście w Zaplanowanych zadaniach taką opcję zrobić.
echo on
cd "C:\Program Files\WinRAR"
Kod: Zaznacz cały
rar.exe u -m5 -ep1 [ścieżka docelowa] "[ścieżka gdzie ma się zapisac archiwum, musi być w cudzysłowach]"


oznaczenia:
rar.exe - nazwa pliku "winrara"
u - aktualizacja plików
mp5 - format kompresji
ep1- bez katalogu bazowego w tym przypadku zapisuje archiwum plików w jednym katalogu.
Bo jakby było ep2 to do archiwum zapisywałoby się drzewo katalgów ..\..\..\folder_docelowy ale bez nazwy dysku. W ep3 byłaby nazwa dysku.
Pomoc: rar /?
Po możliwe nie warto wyciągać ręki...
Avatar użytkownika
morarz
Bladawiec
Bladawiec
 
Posty: 19
Dołączył(a): piątek, 30 stycznia 2009, 13:07
Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 0
    NieznanyNieznana


  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Wyświetlone
    Ostatni post

Powrót do Windows XP

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość

cron