Problem z ładowaniem stron sieci WEB

Problem z ładowaniem stron sieci WEB

Nowy postprzez Cyfrowy Baron » czwartek, 3 września 2009, 10:31

Mam dwa komputery połączone w sieci. Komputer B korzysta z udostępnionego połączenia na komputerze A. Problem w tym, że od jakiegoś czasu na komputerze B w przeglądarkach IE i Firefox nie ładują się niektóre strony jak np. onet.pl, allegro, wp.pl, ale np. google.pl, microsoft czy też strony Firefox'a ładują się bez problemów, GG też działa bez zarzutu.

Przejrzałem fora internetowe i mimo iż problem bywa dość powszechny to nikt nie potrafi udzielić sensownej odpowiedzi.

Gdyby strony wogóle się nie ładowały to uznałbym, że to wina konfiguracji połączenia internetowego (Play On-line), jednakże niczego nie zmieniałem, poza tym niektóre strony ładują się bez najmniejszego problemu.

Program antywirusowy, któremu na komputerze B nie mogę zaktualizować baz danych, niczego nie znalazł.
Nie mogę użyć skanera On-line gdyż mimo iż się ładuje to nie pobiera baz danych.
Internet chodzi z pełną prędkością ~120 Kb/s.

Przypuszczam, że to wina jakiegoś wirusa lub trojana, lecz nie wiedząc z czym walczę, nie wiem jakich narzędzi użyć.

Jeżeli zetknąłeś się z podobnym problemem i rozwiązałeś go daj znać.

Wolałbym uniknąć reinstalacji systemu.
Avatar użytkownika
Cyfrowy Baron
Administrator
Administrator
 
Posty: 4724
Dołączył(a): niedziela, 13 lipca 2008, 15:17
Podziękował : 12
Otrzymał podziękowań: 443
System operacyjny: Windows 7 x64 SP1
Kompilator: Embarcadero RAD Studio XE2
C++ Builder XE2 Update 4
SKYPE: cyfbar
Gadu Gadu: 0
    NieznanyNieznana

Re: Problem z ładowaniem stron.

Nowy postprzez Cyfrowy Baron » piątek, 4 września 2009, 10:02

Chciałem jeszcze tylko dodać, że użycie komendy: ping http://www.onet.pl daje pozytywne rezultaty


Microsoft Windows XP [Wersja 5.1.2600]
(C) Copyright 1985-2001 Microsoft Corp.

C:\Documents and Settings\[nazwa użytkownika]>ping http://www.onet.pl

Badanie http://www.onet.pl [213.180.146.27] z użyciem 32 bajtów danych:

Odpowiedź z 213.180.146.27: bajtów=32 czas=291ms TTL=56
Odpowiedź z 213.180.146.27: bajtów=32 czas=270ms TTL=56
Odpowiedź z 213.180.146.27: bajtów=32 czas=299ms TTL=56
Odpowiedź z 213.180.146.27: bajtów=32 czas=334ms TTL=56

Statystyka badania ping dla 213.180.146.27:
Pakiety: Wysłane = 4, Odebrane = 4, Utracone = 0 (0% straty),
Szacunkowy czas błądzenia pakietów w millisekundach:
Minimum = 270 ms, Maksimum = 334 ms, Czas średni = 298 ms






W trybie awaryjnym z obsługą sieci sytuacja przedstawia się dokładnie tak samo.



Jest dla mnie wielką zagadką, dlaczego na komputerze A wszystko działa prawidłowo, a na komputerze B część stron ładuje się prawidłowo, a część nie. Działalność wirusa lub konia trojańskiego raczej wykluczam, gdyż na oby komputerach działa program antywirusowy.
Avatar użytkownika
Cyfrowy Baron
Administrator
Administrator
 
Posty: 4724
Dołączył(a): niedziela, 13 lipca 2008, 15:17
Podziękował : 12
Otrzymał podziękowań: 443
System operacyjny: Windows 7 x64 SP1
Kompilator: Embarcadero RAD Studio XE2
C++ Builder XE2 Update 4
SKYPE: cyfbar
Gadu Gadu: 0
    NieznanyNieznana

Re: Problem z ładowaniem stron sieci WEB

Nowy postprzez Cyfrowy Baron » niedziela, 6 września 2009, 11:03

Czyżby problem był wszystkim obcy.

Może pomoże zawartość pliku pfirewall.log efekt logowania do serwisu http://www.onet.pl:

► plik: pfirewall.log 
Avatar użytkownika
Cyfrowy Baron
Administrator
Administrator
 
Posty: 4724
Dołączył(a): niedziela, 13 lipca 2008, 15:17
Podziękował : 12
Otrzymał podziękowań: 443
System operacyjny: Windows 7 x64 SP1
Kompilator: Embarcadero RAD Studio XE2
C++ Builder XE2 Update 4
SKYPE: cyfbar
Gadu Gadu: 0
    NieznanyNieznana

Re: Problem z ładowaniem stron sieci WEB

Nowy postprzez Cyfrowy Baron » poniedziałek, 7 września 2009, 13:06

Problem rozwiązany!
Coś było pomieszane w rejestrze na komputerze A.
Rozwiązanie problemu okazało się nader proste, ale najprostsze rozwiązania zawsze sprawdzam na końcu. Wystarczyło odinstalować karty sieciowe na obydwu komputerach. Po ponownym uruchomieniu system ponownie zainstalował karty i wszystko sam prawidłowo poustawiał.
Avatar użytkownika
Cyfrowy Baron
Administrator
Administrator
 
Posty: 4724
Dołączył(a): niedziela, 13 lipca 2008, 15:17
Podziękował : 12
Otrzymał podziękowań: 443
System operacyjny: Windows 7 x64 SP1
Kompilator: Embarcadero RAD Studio XE2
C++ Builder XE2 Update 4
SKYPE: cyfbar
Gadu Gadu: 0
    NieznanyNieznana


  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Wyświetlone
    Ostatni post

Powrót do Windows XP

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość

cron