Serwer zajęty

Serwer zajęty

Nowy postprzez Cyfrowy Baron » środa, 3 lutego 2010, 20:59

Często gdy uruchamiam program Nero 8 wyskakuje komunikat: Serwer zajęty i opcję Przełącz na i Ponów próbę. Wybranie dowolnej opcji zamyka komunikat, a Nero działa normalnie. Nie zawsze ten komunikat się pojawia, jednak nie daje mi to spokoju, gdyż nie wiem czemu tak się dzieje. Sta moje pytanie, czy można to jakoś zlikwidować?
Szukałem odpowiedzi w sieci, ale nie ma tam nic co by dotyczyło mojego przypadku.
Avatar użytkownika
Cyfrowy Baron
Administrator
Administrator
 
Posty: 4724
Dołączył(a): niedziela, 13 lipca 2008, 15:17
Podziękował : 12
Otrzymał podziękowań: 443
System operacyjny: Windows 7 x64 SP1
Kompilator: Embarcadero RAD Studio XE2
C++ Builder XE2 Update 4
SKYPE: cyfbar
Gadu Gadu: 0
    Windows XPFirefox

Re: Serwer zajęty

Nowy postprzez Pitek » środa, 3 lutego 2010, 22:39

Też używam Nero 8 ale nic podobnego mnie nie spotkało.
Napisał Pan że w sieći już szukał ale może jednak to coś da (postępować według postów) :
http://www.searchengines.pl/Nero-Blad-S ... 01129.html
http://www.searchengines.pl/index.php?s ... ntry412004
Postaram się jeszcze coś znaleźć :)
Drugi link tam jest Nero Fix wyłącza on usługę wyszukiwania mediów dla nero.
P.S. Który dokładnie program Pan odpala (w pakiecie troche ich jest) ?
Komputer służy do tego aby ułatwić Ci pracę, której bez niego w ogóle byś nie miał.
E.Murphy
http://piotrekprogramy.pl
Avatar użytkownika
Pitek
Kreacjusz
Kreacjusz
 
Posty: 290
Dołączył(a): środa, 14 października 2009, 14:53
Lokalizacja: Rybnik/Wrocław
Podziękował : 43
Otrzymał podziękowań: 5
System operacyjny: Win 7 Ultimate 64bit SP1 / Windows 8 Pro 64bit / Ubuntu 14.04 LTS 64bit
Kompilator: Embarcadero RAD Studio XE2
SKYPE: pitek3010
Gadu Gadu: 7060047
    Windows XPInternet Explorer 8

Re: Serwer zajęty

Nowy postprzez Cyfrowy Baron » czwartek, 4 lutego 2010, 09:45

Czytałem już te linki, ale to nie rozwiązywało moich problemów.



Problem prawdopodobnie wywołuje program antywirusowy Kaspersky.

Jak się okazuje dowolna akcja w systemie, np. kliknięcie myszką na pasku zadań zamyka ten komunikat. Nie bardzo to rozumiem, gdyż wcześniej ten problem nie występował.



Problem rozwiązałem w ten sposób, że wyłączyłem usługi: Nero BackItUp Scheduler 3 oraz NMIndexingService. W Narzędziu konfiguracji systemu (msconfig) usunąłem automatyczne uruchamianie programu NMBgMonitor, to jakiś program powiązany z Nero Scout, a jak z tego nie korzystam. Poza tym w katalogu C:\Program Files\Common Files\Nero\Lib zmieniłem nazwę programu: NMIndexStoreSvr.exe na NMIndexStoreSvr_exe, po to by Nero Burning Room i Nero Vision nie mogły go uruchomić.

Problem zniknął, a Nero uruchamia się dużo szybciej, bez opóźnień.
Avatar użytkownika
Cyfrowy Baron
Administrator
Administrator
 
Posty: 4724
Dołączył(a): niedziela, 13 lipca 2008, 15:17
Podziękował : 12
Otrzymał podziękowań: 443
System operacyjny: Windows 7 x64 SP1
Kompilator: Embarcadero RAD Studio XE2
C++ Builder XE2 Update 4
SKYPE: cyfbar
Gadu Gadu: 0
    Windows XPFirefox

Re: Serwer zajęty

Nowy postprzez blusss1 » środa, 6 lipca 2011, 12:10

Postanawiam odświeżyć temat, mam wprawdzie windowsa 7 ale ten sam problem. SYSTEM OFF DOWN!! a tak serio to wywala mi ten sam komunikat "Serwer zajęty" ble ble... i wtedy jest kicha bo program się zawiesza - system sam z siebie działa, więc nie trzeba restartować kompa.

Mi to wywaliło przy ładowaniu konfiguracji myszy logitech'a - podczas startu systemu - nigdy wcześniej ten program tego nie zgłaszał a konfiguracje logitech'a mam jakieś 7 miesięcy,ostatnio tylko aktualizowałem nowsze sterowniki - i działały bez zarzutu. Ale często, nawet bardzo często zdarza mi się to przy pracy z photoshopem oraz dreamweaverem czyli nie tak jak kolega napisał NERO. Dodam, że żadnego z programosów o których wspomniał mój przedmówca nie mam na swoim systemie - a błąd jak był tak jest nadal wyświetlany (czasami). Standardem jest typowa praca w photoshopie i nagle ni z gruszki ni z piertuszki wywali mi się ten błąd- dodam że od razu przestają działać wszystkie programy z rodziny ADOBE. Po pojawieniu się tego komunikatu najczęściej (Co mnie bardzo irytuje) muszę wyłączyć wspomniane programy przez Menager Zadań Windowsa. Sądzę, że jest to raczej błąd systemu niż zainstalowanego oprogramowania, ale nie mam bladego pojęcia czym jest powodowany :roll: , czy może ktoś rozwiązał ten problem wcześniej? z góry dzięki za odpowiedź, każda pomoc się liczy :?: :o
Avatar użytkownika
blusss1
Bladawiec
Bladawiec
 
Posty: 1
Dołączył(a): środa, 6 lipca 2011, 11:23
Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 0
System operacyjny: windows7
Kompilator: brak kompilatora
Gadu Gadu: 0
    Windows 7Chrome

Re: Serwer zajęty

Nowy postprzez Cyfrowy Baron » środa, 6 lipca 2011, 15:59

Z NERO problem rozwiązałem wyłączając usługi Nero BackItUp Scheduler 3 i NMIndexingService. Z innymi programami nie miałem problemu.
Co się jednak tyczy myszki (zestaw bezprzewodowy klawiatura + mysz) Logitech'a to wywołuje ona u mnie błąd dlatego wyłączyłem z autorun-u Logi_MwX. iTouch od klawiatury też wywoływał czasami błędy, więc napisałem sobie program, który startuje razem z systemem i uruchamia iTouch z minutowym opóźnieniem, co wyeliminowało błąd. Jak sądzę jakaś usługa...
Avatar użytkownika
Cyfrowy Baron
Administrator
Administrator
 
Posty: 4724
Dołączył(a): niedziela, 13 lipca 2008, 15:17
Podziękował : 12
Otrzymał podziękowań: 443
System operacyjny: Windows 7 x64 SP1
Kompilator: Embarcadero RAD Studio XE2
C++ Builder XE2 Update 4
SKYPE: cyfbar
Gadu Gadu: 0
    Windows XPFirefox


  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Wyświetlone
    Ostatni post

Powrót do Windows XP

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość

cron