Dzień dobry.
Posiadany system: Windows 7 x64. SP1, ostatnia aktualizacja - 2 lata. Rozszerzony Pulpit (laptop+podłączony przez VGA monitor LCD), poprzez API Catalyst. Sprawia problemy również w GUI IDE Code:Blocks (nie potrafiło dobrze wyliczyć proporcji ekranu, podobno fatal error).
Themes: Klasyczny windows. Brak usługi Aero (niezainstalowana).
Wersja IDE: Embracadero RAD Studio 10.3 C++ Community Edition.
Napotkany problem: Z GUI IDE ma problemów dopóki nie utowrzę lub nie wczytam projektu (załącznik 1).
Gdy już to zrobię, nie da się pracować z powodu nieodświeżania się GUI - Poszczególne elementy nie rysują się (nie aktualizują).
Gdy przełączę się za pomocą przycisku Alt+Tab, lub z Paska Zadań, na inną aplikację, nie minimalizując widoku RAD Studio, i przełączając się spowrotem na nie po chwili, elementy GUI mają na sobie narysowany obszar działania tamtej aplikacji. (Załącznik 2.)
Również po odzyskaniu focusa (kliknięciiu na Tree View, pasek Menu RadStudio z pozycjami File, Edit, Search - aktualnie posiadające focus - nie odświeżają się, CHYBA, ŻE nacisnę dowolny przycisk klawiatury, bądź kliknę myszką na inny element GUI, wtedy aktualizuje się ten, który był poprzednio kliknięty. (Musisz kliknąć w kolejny obszar, aby zaktualizował (przerysował) się ten obszar, który Cię interesuje teraz).
Pytanie: Czy to problem z Themes, silnikiem rysujÄ…cym Aero, czy czymkolwiek teraz siÄ™ rysuje okna w Win10?
Z kartą graficzną? Nie znalazłem w sieci żadnych informacji o problemie.
Wiem, że wsparcie dla Win7 skończyło się w 2019, w styczniu. Gdzieś poczytałem sobie, że Embracadero przed wersją 10.4 pracowało nad responsywnością GUI, a wcześniej, nad refreshem wyglądu.