Czy w wersji Windows 7 Home premium będzie działał BCB 6?

Czy w wersji Windows 7 Home premium będzie działał BCB 6?

Nowy postprzez Krzysiu555 » piątek, 5 marca 2010, 20:00

W najbliższym czasie zamierzam kupić nowy komputer. Na pewno przejdę na Windowsa 7 ale pytanie którą wersję wybrać. Na pewno Ultimate odpada bo nie potrzebne mi te 'bajery'. Zastanawiam się nad Home Premium ale nie jestem pewien czy odpalę na nim Borlanda C++ Buildera 6 Personal (tak wiem że stary ale jedyny darmowy) bo w wersji Professional jest XP Mode który może odpalać programy w emulowanym systemie XP Pro SP3. Macie może jakąś wiedzę na ten temat? Co byście wybrali? Dodam że oprócz XP Mode to ten Pro ma również jak dla mnie zbędne rzeczy - rozważam go tylko ze względu na XPM.
Avatar użytkownika
Krzysiu555
Intelektryk
Intelektryk
 
Posty: 161
Dołączył(a): sobota, 23 sierpnia 2008, 16:55
Podziękował : 2
Otrzymał podziękowań: 1
System operacyjny: Windows 7 Professional 64
Kompilator: C++ Builder 6 Personal
Gadu Gadu: 0
    Windows XPFirefox

Re: Czy w wersji Windows 7 Home premium będzie działał BCB 6?

Nowy postprzez Cyfrowy Baron » piątek, 5 marca 2010, 20:16

Na pewno przejdę na Windowsa 7 ale pytanie którą wersję wybrać. Na pewno Ultimate odpada bo nie potrzebne mi te 'bajery'.


To nie bajery tylko narzędzia. To tak jak z Windows XP wersją Home Edition i Professional. Wersja Home jest okrojona. Jeżeli więc pieniądze nie stanowią problemu to tylko wersja Ulitmate.



Borland C++ Builder 6 Personal nie jest nawet w pełni zgodny w Windows XP.



Środowiska BCB 6 Professional chyba już nie kupisz. Kup C++ Builder 2009 lub 2010, albo co najmniej C++ Builder 2007.
Nie ma czegoś takiego jak zbędne rzeczy, nigdy nie wiesz kiedy co może ci się przydać. A jak coś jest zbędne to możesz to bez problemu wyłączyć i nie używać.



Co się zaś tyczy Windows 7 to tylko poprawiona Vista, nic więcej. Windows XP wciąż jest wydajniejszy, a Win7 po prostu bardziej kolorowy, ale przynajmniej w miarę normalnie działa. Tylko nie wiem po jaką cholerę Microsoft tak wszystko w nim pomieszał. Zamiast wziąć to co było dobre w WinXP usprawnić, udoskonalić i dodać trochę nowego, to Microsoft tylko pozamieniał i podkolorował Windows XP i dodał kilka nowych zbędnych narzędzi.

Mam zainstalowany Windows 7 Ultimate na laptopie i nie zachwyca. Gdybym tyle za niego nie zapłacił to zainstalowałbym sobie znów Windows XP.
Avatar użytkownika
Cyfrowy Baron
Administrator
Administrator
 
Posty: 4727
Dołączył(a): niedziela, 13 lipca 2008, 15:17
Podziękował : 12
Otrzymał podziękowań: 444
System operacyjny: Windows 7 x64 SP1
Kompilator: Embarcadero RAD Studio XE2
C++ Builder XE2 Update 4
SKYPE: cyfbar
Gadu Gadu: 0
    Windows XPFirefox

Re: Czy w wersji Windows 7 Home premium będzie działał BCB 6?

Nowy postprzez banita » piątek, 5 marca 2010, 20:34

hmmm nie rozumiem skad u ciebei to narzekanie na win7:)
mam na swoim p4 3ghz, 2gb ram wersje pro i system pracuje wydajniej niz XP pro sp3.
o niebo lepsze zarzadzanie pamiecia, lepszy uklad szeregujacy(lepiej diagnozuje najczesciej uzywane aplikacje) i lepsza stabolnosc. zamrozenie jednej aplikacji nie powoduje zamrozenia calego ssytemu choc wiadomo ze windows pracuje na watkach wiec nie da sie calkiem odizolowac takiego programu. na codzien pracuje w bcb 2010 i netbeans 6.8 i nie narzekam na wydajnosc choc moj PC ma juz swoje lata. oczywiscie te bajery w stylu aero mam wylaczone.
Avatar użytkownika
banita
Kreacjusz
Kreacjusz
 
Posty: 283
Dołączył(a): poniedziałek, 28 lipca 2008, 20:07
Podziękował : 1
Otrzymał podziękowań: 18
System operacyjny: Windows 7 Professional
Kompilator: C++Builder 2010 Update 5,
Delphi 2010 Update 5,
NetBeans 6.9(MinGw + Qt),
Visual Studio 2008 + Qt
Gadu Gadu: 0
    Windows 7Opera

Re: Czy w wersji Windows 7 Home premium będzie działał BCB 6?

Nowy postprzez Krzysiu555 » piątek, 5 marca 2010, 21:01

gdyby tylko Borland udostępnił jakąś nowszą wersję do użytku domowego za darmo to byłbym zachwycony i nie miałbym żadnego problemu ale ponieważ tak nie jest to pozostać muszę przy darmowym BCB 6

faktycznie mam z nim kłopoty na XP ale miałem chociaż na dzieję że na Home Premium pójdzie ale widać że będę musiał kupić Professional

Korzystałem chyba z większości systemów Windowsowskich począwszy od 98 przez Milenium, 2000, XP Home i XP Pro (obecny) miałem również przyjemność z Ubuntu. A XP jest faktycznie genialnym tworem i uważam że najlepszym z całej rodziny Windowsów. Niesamowicie stabilny, wydajny, świetna obsługa błędów i na pewno się z nim nie rozstanę.

Mówisz że te bajery w Ultimate nie są zbędne. Być może niektóre ale bez wątpienia większość jednak jest;P Nie sądzę by kiedykolwiek był mi potrzebny Remote Desktop (który notabene chyba w XP jest ale jeszcze nigdy w życiu z niego nie korzystałem), AppLocker, BitLocker (niby jakie do ja ważne dane mogę mieć żeby je szyfrować) albo BranchCache (dedykowany dla dużych firm z wydajnymi łączami) i masa masa innych technologi za które trzeba płacić a których najprawdopodobniej nigdy się nie użyje.

Chyba jednak wybiorę Professional bo XP Mode jest ciekawym rozwiązaniem i chyba jedną szansą by móc programować w C++ Builderze za darmo.
Avatar użytkownika
Krzysiu555
Intelektryk
Intelektryk
 
Posty: 161
Dołączył(a): sobota, 23 sierpnia 2008, 16:55
Podziękował : 2
Otrzymał podziękowań: 1
System operacyjny: Windows 7 Professional 64
Kompilator: C++ Builder 6 Personal
Gadu Gadu: 0
    Windows XPFirefox

Re: Czy w wersji Windows 7 Home premium będzie działał BCB 6?

Nowy postprzez Cyfrowy Baron » piątek, 5 marca 2010, 23:03

gdyby tylko Borland udostępnił jakąś nowszą wersję do użytku domowego za darmo to byłbym zachwycony i nie miałbym żadnego problemu ale ponieważ tak nie jest to pozostać muszę przy darmowym BCB 6


Borland C++ Builder 6 Professional nie jest wersja darmową, tylko Personal jest darmowy. Poza tym z tego co się orientuje to nie ma go już w sprzedaży. Firma Embarcadero, która teraz jest właścicielem tego środowiska wycofała stare wersje ze sprzedaży.



Być może niektóre ale bez wątpienia większość jednak jest. [...]


Rezygnując z narzędzi które wymieniłeś, a z których jak twierdzisz nigdy nie skorzystasz, nie zmienia faktu, że wersje okrojone będą pozbawione jednak przydatnych narzędzi. Jak to miało np. miejsce w przypadku Windows XP. gdzie wersja Home Edition była pozbawiona jakże niezwykle przydatnej i użytecznej konsoli Zasady grup - gpedic.msc.



Chyba jednak wybiorę Professional bo XP Mode jest ciekawym rozwiązaniem i chyba jedną szansą by móc programować w C++ Builderze za darmo.


Jeszcze raz powtarzam tylko wersja Personal jest darmowa.
Avatar użytkownika
Cyfrowy Baron
Administrator
Administrator
 
Posty: 4727
Dołączył(a): niedziela, 13 lipca 2008, 15:17
Podziękował : 12
Otrzymał podziękowań: 444
System operacyjny: Windows 7 x64 SP1
Kompilator: Embarcadero RAD Studio XE2
C++ Builder XE2 Update 4
SKYPE: cyfbar
Gadu Gadu: 0
    Windows XPFirefox

Re: Czy w wersji Windows 7 Home premium będzie działał BCB 6?

Nowy postprzez Krzysiu555 » sobota, 6 marca 2010, 00:18

Cyfrowy Baron napisał(a):
Chyba jednak wybiorę Professional bo XP Mode jest ciekawym rozwiązaniem i chyba jedną szansą by móc programować w C++ Builderze za darmo.


Jeszcze raz powtarzam tylko wersja Personal jest darmowa.

Chodziło mi o wersję Professional Windowsa i wtedy za pomocą XPM będę mógł korzystać z darmowego BCB6 Personal

a tak w ogóle uważam że powinni wypuścić jakiegoś buildera np 2006 albo 2007 na licencji zezwalającej użytkowanie nie komercyjne tak by takie osoby jak ja nie były skazane na starego BCB 6 a mogły za darmo pisać programy
Avatar użytkownika
Krzysiu555
Intelektryk
Intelektryk
 
Posty: 161
Dołączył(a): sobota, 23 sierpnia 2008, 16:55
Podziękował : 2
Otrzymał podziękowań: 1
System operacyjny: Windows 7 Professional 64
Kompilator: C++ Builder 6 Personal
Gadu Gadu: 0
    Windows XPFirefox

Re: Czy w wersji Windows 7 Home premium będzie działał BCB 6?

Nowy postprzez Cyfrowy Baron » sobota, 6 marca 2010, 09:20

by takie osoby jak ja nie były skazane na starego BCB 6 a mogły za darmo pisać programy


Nawet mając darmową wersję środowiska możesz sobie pisać programy na komputerze domowym, ale nie możesz ich udostępniać nawet za darmo, nie mówiąc już od sprzedaży. Nikt oczywiście tego nie kontroluje, na taką skalę, ale taka jest licencja na to środowisko.
Avatar użytkownika
Cyfrowy Baron
Administrator
Administrator
 
Posty: 4727
Dołączył(a): niedziela, 13 lipca 2008, 15:17
Podziękował : 12
Otrzymał podziękowań: 444
System operacyjny: Windows 7 x64 SP1
Kompilator: Embarcadero RAD Studio XE2
C++ Builder XE2 Update 4
SKYPE: cyfbar
Gadu Gadu: 0
    Windows XPFirefox

Re: Czy w wersji Windows 7 Home premium będzie działał BCB 6?

Nowy postprzez banita » sobota, 6 marca 2010, 17:26

Turbo C++ (C++Builder 2006) Explorer jest darmowy włącznie z zastosowaniami komercyjnymi.
Niestety nie mozna doinstalwoac zadnych komponentow firm tzreciach. Pozatym embarcadero(obecny wlasciciel) wycofal juz ta serie ale na necie spokojnie mozna pobrac tylko ze juz nie na swoje nazwisko.
Avatar użytkownika
banita
Kreacjusz
Kreacjusz
 
Posty: 283
Dołączył(a): poniedziałek, 28 lipca 2008, 20:07
Podziękował : 1
Otrzymał podziękowań: 18
System operacyjny: Windows 7 Professional
Kompilator: C++Builder 2010 Update 5,
Delphi 2010 Update 5,
NetBeans 6.9(MinGw + Qt),
Visual Studio 2008 + Qt
Gadu Gadu: 0
    Windows 7Opera

Re: Czy w wersji Windows 7 Home premium będzie działał BCB 6?

Nowy postprzez Cyfrowy Baron » sobota, 6 marca 2010, 21:51

mozna pobrac tylko ze juz nie na swoje nazwisko.


I to niestety dyskwalifikuje ten program jako darmowy do celów komercyjnych, gdyż nie możesz go legalnie pobrać na własne nazwisko.
Avatar użytkownika
Cyfrowy Baron
Administrator
Administrator
 
Posty: 4727
Dołączył(a): niedziela, 13 lipca 2008, 15:17
Podziękował : 12
Otrzymał podziękowań: 444
System operacyjny: Windows 7 x64 SP1
Kompilator: Embarcadero RAD Studio XE2
C++ Builder XE2 Update 4
SKYPE: cyfbar
Gadu Gadu: 0
    Windows XPFirefox

Re: Czy w wersji Windows 7 Home premium będzie działał BCB 6?

Nowy postprzez Krzysiu555 » niedziela, 7 marca 2010, 00:41

Cyfrowy Baron napisał(a):Nawet mając darmową wersję środowiska możesz sobie pisać programy na komputerze domowym, ale nie możesz ich udostępniać nawet za darmo, nie mówiąc już od sprzedaży. Nikt oczywiście tego nie kontroluje, na taką skalę, ale taka jest licencja na to środowisko.

rany, nie wiedziałem o tym. a Turbo c++ też mam.
Avatar użytkownika
Krzysiu555
Intelektryk
Intelektryk
 
Posty: 161
Dołączył(a): sobota, 23 sierpnia 2008, 16:55
Podziękował : 2
Otrzymał podziękowań: 1
System operacyjny: Windows 7 Professional 64
Kompilator: C++ Builder 6 Personal
Gadu Gadu: 0
    Windows XPFirefox

Re: Czy w wersji Windows 7 Home premium będzie działał BCB 6?

Nowy postprzez Cyfrowy Baron » niedziela, 7 marca 2010, 10:48

Co do Turbo C++ o ile pobrałeś środowisko legalnie z serwera firmy Borland, CodeGear lub Embarcadero i zarejestrowałeś na siebie, to chyba możesz rozprowadzać programy jako freeware, jeżeli chodzi o wykorzystanie do celów komercyjnych to nie wiem, trzeba by się wczytać w licencję.
Avatar użytkownika
Cyfrowy Baron
Administrator
Administrator
 
Posty: 4727
Dołączył(a): niedziela, 13 lipca 2008, 15:17
Podziękował : 12
Otrzymał podziękowań: 444
System operacyjny: Windows 7 x64 SP1
Kompilator: Embarcadero RAD Studio XE2
C++ Builder XE2 Update 4
SKYPE: cyfbar
Gadu Gadu: 0
    Windows XPFirefox


  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Wyświetlone
    Ostatni post

Powrót do Windows 7

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość

cron