CYFROWY BARON • PROGRAMOWANIE • Zobacz wątek - Tworzenie i przechowywanie nazwy użytkownika w rejestrze

Tworzenie i przechowywanie nazwy użytkownika w rejestrze

dział ogólny

Tworzenie i przechowywanie nazwy użytkownika w rejestrze

Nowy postprzez PeTeKa » środa, 17 listopada 2010, 10:21

Witam,

piszę program do którego trzeba się uprzednio zalogować. Po uruchomieniu programu pojawia się Forma z ComboBoxem i Maskeditem do wybrania loginu i wpisania hasła. Dotychczas wszystko opierałem na plikach tekstowych, teraz chciałbym, żeby przy pierwszym uruchomieniu przy rejestracji nowego użytkownika, tworzył się klucz w rejestrze dla mojego programu, w którym przechowywane byłyby informacje dotyczące loginu i hasła konkretnego użytkownika/użytkowników. Chyba, że ktoś opracował lepszą metodę do tego typu procedury.
"Nie kochaj rzeczy, które z tego świata są i w nim są
Nie patrzaj w blask, który świeci, bo świeci odbiciem tylko"
Avatar użytkownika
PeTeKa
Bladawiec
Bladawiec
 
Posty: 6
Dołączył(a): czwartek, 27 maja 2010, 17:06
Podziękował : 2
Otrzymał podziękowań: 0
System operacyjny: Microsoft Windows 7 x64
Kompilator: C++ Builder 2010
Gadu Gadu: 0
    Windows 7Firefox

Zabezpieczanie danych - ZIPForge.

Nowy postprzez Cyfrowy Baron » środa, 17 listopada 2010, 11:06

Pytasz jak zapisać dane do rejestru? ► patrz serwis: Cyfrowy Baron dział: teroia -> obsługa rejestru. Czy raczej o inną metodę ukrywania danych?
Jeżeli o to drugie to dobrym rozwiązaniem jest użycie plików ZIP. Program tworzy plik ZIP, plik może mieć dowolne rozszerzenie np. *.INI. Plik ZIP jest zabezpieczony hasłem, hasło zapisane jest w kodzie programu, czyli ustalasz hasło na etapie programowania i tylko program zna hasło dostępu do archiwum ZIP , a wiec tylko program może pobrać dane z tego archiwum. Dodatkowo archiwum jest szyfrowane algorytmem caAES_256, co skutecznie zabezpiecza archiwum przed włamaniem metodą brute-force. Archiwum ZIP nie musi wypakowywać plików by pobrać z nich dane, może czytać bezpośrednio do pamięci, bez wypakowywania plików.
By sprawę sobie ułatwić, będziesz potrzebował komponentu ZIPForge, który posiada wszystko co potrzebne do obsługi archiwów ZIP.

Na tym forum, w dziale: Aplikacje do pobrania w wątku: Babilon wersja 2.0.3 - katalogowanie kolekcji filmów znajduje się program mojego autorstwa, którego baza danych w całości oparta jest na archiwach ZIP. Program posiada funkcje kontrola rodzicielska, która to funkcja zabezpieczana jest hasłem przechowywanym w archiwum ZIP. Sprawdź! Jeżeli chcesz wiedzieć czy to skuteczna metoda, to ustaw sobie w programie hasło, a potem spróbuj je wydobyć.

Więcej informacji o ZIPForge znajdziesz w tych wątkach:

viewtopic.php?f=5&t=1050&p=6956&hilit=ZIPForge#p6956
viewtopic.php?f=2&t=1005&p=6583&hilit=ZIPForge#p6583
viewtopic.php?f=5&t=1002&p=6566&hilit=ZIPForge#p6566
viewtopic.php?f=2&t=617&p=3637&hilit=ZIPForge#p3637
viewtopic.php?f=2&t=479&p=2936&hilit=zipforge#p2936
viewtopic.php?f=2&t=402&p=2492&hilit=zipforge#p2492

Jeżeli zakupisz ten komponent, gdyż jest to biblioteka komercyjna i będziesz potrzebował pomocy, to zadaj pytanie na forum.
Avatar użytkownika
Cyfrowy Baron
Administrator
Administrator
 
Posty: 4730
Dołączył(a): niedziela, 13 lipca 2008, 15:17
Podziękował : 12
Otrzymał podziękowań: 444
System operacyjny: Windows 7 x64 SP1
Kompilator: Embarcadero RAD Studio XE2
C++ Builder XE2 Update 4
SKYPE: cyfbar
Gadu Gadu: 0
    Windows XPFirefox

Re: Tworzenie i przechowywanie nazwy użytkownika w rejestrze

Nowy postprzez PeTeKa » środa, 17 listopada 2010, 11:29

Powiem szczerze, że chodziło mi raczej o obsługę rejestru. Mam problem z poprawnym sformułowaniem kodu.
Podam przykład na start aplikacji wraz z systemem operacyjnym:

KOD cpp:     UKRYJ  
void __fastcall TForm1::Label6Click(TObject *Sender)
{
 String path = ExpandFileName(Application->ExeName);
 TRegistry *Rejestr = new TRegistry();
 Rejestr->RootKey = HKEY_LOCAL_MACHINE;
 Rejestr->OpenKey("Software\\Microsoft\\Windows\\CurrentVersion\\Run", false);
 Rejestr->WriteString("Project1.exe", path);
 delete Rejestr;
}


Po naciśnięciu labela wyskakuje mi komunikat: Project Project1.exe rapised exeption class ERegistry Exception with message 'Failed to set data for 'Project1.exe'

Mógłbyś podać jakiś przykład? Chodzi tylko o pogrubiony tekst (zagadnienie)

Użytkownik wybiera dodanie nowego konta, podaje hasło, potwierdza je, zaznacza że akceptuję umowę i regulamin. Uaktywnia się button utwórz, który sprawdza czy hasła się zgadzają. Tu trzeba zaimplementować kod, który pobrałby w postaci zmiennej nazwę użytkownika, i zapisał ją w rejestrze z nazwą (zmienna użytkownika) i wartości (zmienna hasło).
"Nie kochaj rzeczy, które z tego świata są i w nim są
Nie patrzaj w blask, który świeci, bo świeci odbiciem tylko"
Avatar użytkownika
PeTeKa
Bladawiec
Bladawiec
 
Posty: 6
Dołączył(a): czwartek, 27 maja 2010, 17:06
Podziękował : 2
Otrzymał podziękowań: 0
System operacyjny: Microsoft Windows 7 x64
Kompilator: C++ Builder 2010
Gadu Gadu: 0
    Windows 7Firefox

Re: Tworzenie i przechowywanie nazwy użytkownika w rejestrze

Nowy postprzez Cyfrowy Baron » środa, 17 listopada 2010, 13:22

Sam kod jest poprawny, błędy są związane prawdopodobnie z samym Systemem Win7 x64, który ma podwyższone zabezpieczenia. Jak będę miał dostęp do tego systemu to sprawdzę.

Tu trzeba zaimplementować kod, który pobrałby w postaci zmiennej nazwę użytkownika, i zapisał ją w rejestrze z nazwą (zmienna użytkownika) i wartości (zmienna hasło).


To akurat jest opisane w serwisie Cyfrowy Baron w dziale: teoria -> obsługa rejestru.

Pobieranie nazwy użytkownika do zmiennej:

KOD cpp:     UKRYJ  
 String user_name = Rejestr->ReadString("Nazwa_wartości", "wartość_domyślna");


wartość_domyślna jest zwracana do zmiennej tylko wtedy gdy nie można pobrać wartości z rejestru.
Z hasłem postępujesz dokładnie tak samo.

W Windows 7 należy użyć takiego kodu do zapisania danych do rejestru:

KOD cpp:     UKRYJ  
 HKEY hKey;
 if(RegCreateKeyEx(HKEY_LOCAL_MACHINE,
                 L"SOFTWARE\\Microsoft\\Windows\\CurrentVersion\\Run",
                0, NULL, 0, KEY_ALL_ACCESS, NULL,
                 &hKey, NULL) == ERROR_SUCCESS)
 {
  String name = "Username"; // nazwa wartosci
  String date = Edit1->Text; // wartość pobrana z Edit1 lub innego pola edycji

  RegSetValueEx(hKey, name.t_str(), 0, REG_SZ, (PBYTE)(date.c_str()), (date.Length() * 2));
  RegCloseKey(hKey);
 }


Do odczytania danych z rejestru w Windows 7 powinieneś użyć takiego kodu:

KOD cpp:     UKRYJ  
 HKEY hKey;
 String name = "Username";
 TCHAR date[255];
 DWORD length = 255 * sizeof(TCHAR);

 if(RegOpenKeyEx( HKEY_LOCAL_MACHINE,
                 L"SOFTWARE\\Microsoft\\Windows\\CurrentVersion\\Run",
                0, KEY_QUERY_VALUE, &hKey) == ERROR_SUCCESS)
 {
  RegQueryValueEx( hKey, name.t_str(), NULL, NULL, (LPBYTE)date, &length);
  RegCloseKey(hKey);
 }

 Edit1->Text = (String)date;


To wszystko powinno zadziałać na koncie z uprawnieniami administratora, w przypadku konta użytkownika potrzebne będzie ustawienie tokenów. W pliku pomocy znalazłem taka funkcję:

KOD cpp:     UKRYJ  
BOOL SetPrivilege(HANDLE hToken, LPCTSTR lpszPrivilege, BOOL bEnablePrivilege)
{
 TOKEN_PRIVILEGES tp;
 LUID luid;

 if ( !LookupPrivilegeValue( NULL, lpszPrivilege, &luid ) )
 {
    ShowMessage("LookupPrivilegeValue błąd: %u\n" + GetLastError() );
    return FALSE;
 }

 tp.PrivilegeCount = 1;
 tp.Privileges[0].Luid = luid;

 if(bEnablePrivilege)
    tp.Privileges[0].Attributes = SE_PRIVILEGE_ENABLED;
 else
    tp.Privileges[0].Attributes = 0;

 if( !AdjustTokenPrivileges( hToken, FALSE, &tp, sizeof(TOKEN_PRIVILEGES),
       (PTOKEN_PRIVILEGES) NULL, (PDWORD) NULL) )
 {
     ShowMessage("AdjustTokenPrivileges błąd: %u\n" + GetLastError() );
     return FALSE;
 }

 if(GetLastError() == ERROR_NOT_ALL_ASSIGNED)
 {
      ShowMessage("Ten token nie ma specjalnych przywilejów.");
      return FALSE;
 }
 return TRUE;
}


Nie wiem jednak z jakimi parametrami ją wywołać, by uzyskać dostęp do modyfikacji wartości rejestru z poziomu użytkownika. jak będę wiedział coś więcej, to dam znać.
Avatar użytkownika
Cyfrowy Baron
Administrator
Administrator
 
Posty: 4730
Dołączył(a): niedziela, 13 lipca 2008, 15:17
Podziękował : 12
Otrzymał podziękowań: 444
System operacyjny: Windows 7 x64 SP1
Kompilator: Embarcadero RAD Studio XE2
C++ Builder XE2 Update 4
SKYPE: cyfbar
Gadu Gadu: 0
    Windows XPFirefox

Re: Tworzenie i przechowywanie nazwy użytkownika w rejestrze

Nowy postprzez Cyfrowy Baron » środa, 17 listopada 2010, 13:48

Sprawa z tokenami już się trochę wyjaśniła, podaje przykładowy kod:

KOD cpp:     UKRYJ  
BOOL SetPrivilege(HANDLE hToken, LPCTSTR lpszPrivilege, BOOL bEnablePrivilege)
{
 TOKEN_PRIVILEGES tp;
 LUID luid;

 if ( !LookupPrivilegeValue( NULL, lpszPrivilege, &luid ) )
 {
    ShowMessage("LookupPrivilegeValue błąd: %u\n" + GetLastError() );
    return FALSE;
 }

 tp.PrivilegeCount = 1;
 tp.Privileges[0].Luid = luid;

 if(bEnablePrivilege)
    tp.Privileges[0].Attributes = SE_PRIVILEGE_ENABLED;
 else
    tp.Privileges[0].Attributes = 0;

 if( !AdjustTokenPrivileges( hToken, FALSE, &tp, sizeof(TOKEN_PRIVILEGES),
       (PTOKEN_PRIVILEGES) NULL, (PDWORD) NULL) )
 {
     ShowMessage("AdjustTokenPrivileges błąd: %u\n" + GetLastError() );
     return FALSE;
 }

 if(GetLastError() == ERROR_NOT_ALL_ASSIGNED)
 {
      ShowMessage("Ten token nie ma specjalnych przywilejów.");
      return FALSE;
 }
 return TRUE;
}
//---------------------------------------------------------------------------
void __fastcall TForm1::Button1Click(TObject *Sender)
{
 HANDLE hToken;
 OpenProcessToken(GetCurrentProcess(), TOKEN_ADJUST_PRIVILEGES | TOKEN_QUERY, &hToken);

 if( SetPrivilege(hToken, SE_TAKE_OWNERSHIP_NAME, true) )
 {
  /* w tym bloku umieszczasz zarówno kod odczytujący dane z rejestru jak i zapisujący. */
  HKEY hKey;
  String name = "Menu short";
  TCHAR date[255];
  DWORD length = 255 * sizeof(TCHAR);

  if(RegOpenKeyEx( HKEY_LOCAL_MACHINE,
                   L"SOFTWARE\\Microsoft\\Windows\\CurrentVersion\\Run",
                   0, KEY_QUERY_VALUE, &hKey) == ERROR_SUCCESS)
  {
   RegQueryValueEx( hKey, name.t_str(), NULL, NULL, (LPBYTE)date, &length);
   RegCloseKey(hKey);
  }

  Edit1->Text = (String)date;
 }
}


Jeżeli jednak administrator zablokował użytkownikowi dostęp do rejestru, to niestety niczego do niego taki użytkownik nie zapisze. Nie będzie więc taki użytkownik mógł ani hasła utworzyć, ani go zmienić.
Avatar użytkownika
Cyfrowy Baron
Administrator
Administrator
 
Posty: 4730
Dołączył(a): niedziela, 13 lipca 2008, 15:17
Podziękował : 12
Otrzymał podziękowań: 444
System operacyjny: Windows 7 x64 SP1
Kompilator: Embarcadero RAD Studio XE2
C++ Builder XE2 Update 4
SKYPE: cyfbar
Gadu Gadu: 0
    Windows XPFirefox

Re: Tworzenie i przechowywanie nazwy użytkownika w rejestrze

Nowy postprzez PeTeKa » środa, 17 listopada 2010, 19:25

Przeanalizowałem materiały, które mi podałeś. Jeśli chodzi o kod, który umieściłem w poprzedniej wypowiedzi jest on poprawny - to znaczy odpaliłem aplikację na systemie Windows XP, po restarcie zgłasza się wraz ze startem systemu.To prawda, że problem o którym rozmawiamy jest związany z dodatkowymi zabezpieczeniami w które wyposażony jest Windows 7. W 7ce wystarczy zaznaczyć opcję uruchamiaj jako administrator i też zadziała.

Informacja jaką znalazłem w rejestrze na temat aplikacji znajduje się w:
HKEY_CURRENT_USER->Software->Classes->Local settings->MuiCache

nazwa to: lokalizacja z której uruchomiono aplikację czyt. nasze path [wartość domyślna]
dane to: Project1 czyt. nasze "Project1" [nazwa wartości]

Mam rozumieć, że zawsze będzie się tam dodawało? Myślałem, że będziemy zapisywać informacje o uruchamianiu aplikacji do lokalizacji:
HKEY_LOCAL_MACHINE->Software->Microsoft->Windows->CurrentVersion->Run
-----------------------------------------------------------------------

Próbowałem funkcji którą mi podałeś:

KOD cpp:     UKRYJ  
//--- Przycisk zaloguj się do programu --------------------------------------
void __fastcall TForm1::Button1Click(TObject *Sender)
{

        if (Form1->Edit2->Text == Form2->Edit3->Text)
        {
                HKEY hKey;
                if(RegCreateKeyEx(HKEY_LOCAL_MACHINE,
                                 L"SOFTWARE\\Microsoft\\Windows\\CurrentVersion\\Run",
                                0, NULL, 0, KEY_ALL_ACCESS, NULL,
                                 &hKey, NULL) == ERROR_SUCCESS)
                {
                String user = Form1->Edit1->Text; // proponowana nazwa użytkownika
                String pass = Form1->Edit2->Text; // hasło proponowane przez użytkownika [zweryfikowane]
                RegSetValueEx(hKey, user.t_str(), 0, REG_SZ, (PBYTE)(pass.c_str()), (pass.Length() * 2));
                RegCloseKey(hKey);
                }
        }
}
//---------------------------------------------------------------------------


jednak przy próbie kompilacji wyskakuje mi:
[BCC32 Error] Unit1.cpp(23): E2034 Cannot convert 'const wchar_t *' to 'const char *'
Full parser context
Unit1.cpp(18): parsing: void _fastcall TForm1::Button1Click(TObject *)
[BCC32 Error] Unit1.cpp(23): E2342 Type mismatch in parameter 'lpSubKey' (wanted 'const char *', got 'const wchar_t *')
Full parser context
Unit1.cpp(18): parsing: void _fastcall TForm1::Button1Click(TObject *)



także prawdopodobnie mam błąd gdzieś tu:
if(RegCreateKeyEx(HKEY_LOCAL_MACHINE,
L"SOFTWARE\\Microsoft\\Windows\\CurrentVersion\\Run",
0, NULL, 0, KEY_ALL_ACCESS, NULL,
&hKey, NULL) == ERROR_SUCCESS)
"Nie kochaj rzeczy, które z tego świata są i w nim są
Nie patrzaj w blask, który świeci, bo świeci odbiciem tylko"
Avatar użytkownika
PeTeKa
Bladawiec
Bladawiec
 
Posty: 6
Dołączył(a): czwartek, 27 maja 2010, 17:06
Podziękował : 2
Otrzymał podziękowań: 0
System operacyjny: Microsoft Windows 7 x64
Kompilator: C++ Builder 2010
Gadu Gadu: 0
    Windows 7Firefox

Re: Tworzenie i przechowywanie nazwy użytkownika w rejestrze

Nowy postprzez Cyfrowy Baron » środa, 17 listopada 2010, 20:11

Informacja jaką znalazłem w rejestrze na temat aplikacji znajduje się w:
HKEY_CURRENT_USER->Software->Classes->Local settings->MuiCache


Nie wiem co to jest, w Windows XP nie ma takiego klucza. To pewnie coś w rodzaju list MRU, czyli trafia tam informacja o wszystkich uruchomionych aplikacjach. Jeżeli to coś w rodzaju listy MRU, to program może z tego klucza przy każdym uruchomieniu i zamknięciu usuwać informacje o sobie.

jednak przy próbie kompilacji wyskakuje mi:


To błędy konwersji zależą od ustawień środowiska, a problem opisałem dość szczegółowo w tym poście: http://programowanie.cal.pl/forum/viewtopic.php?f=16&t=1098&p=7401&hilit=wchar_t+b_str+#p7401

Ja domyślnie mam ustawione wchar_t - przeczytaj podany post.
Jeżeli chcesz używać środowiska C++Builder 2009 i 2010 to musisz nauczyć się konwersji w UnicodeString i wchar_t.

KOD cpp:     UKRYJ  
RegSetValueEx(hKey, user.t_str(), 0, REG_SZ, (PBYTE)(pass.c_str()), (pass.Length() * 2));


Skoro zmienne user jak i pass są typu UnicodeString (String - domyślnie UnicodeString w C++Builder 2009 i 2010) to należy użyć tego samego operatora konwersji. Masz mapowanie ustawione na char, dlatego funkcja RegCreateKeyEx, oczekuje zmiennych typu char, a nie wchar_t, więc nie należy używać operatora konwersji L (konwersja do wchar_t), czyli:

KOD cpp:     UKRYJ  
if(RegCreateKeyEx(HKEY_LOCAL_MACHINE,
                    "SOFTWARE\\Microsoft\\Windows\\CurrentVersion\\Run",
                    0, NULL, 0, KEY_ALL_ACCESS, NULL,
                    &hKey, NULL) == ERROR_SUCCESS)


Kolejna sprawa to w kluczu "SOFTWARE\\Microsoft\\Windows\\CurrentVersion\\Run" umieszczane są aplikacje autostartu, nie należy w żadnym razie, umieszczać tutaj żadnych haseł i innych danych. Jeżeli chcesz uruchomić program na starcie systemu to załaduj go do tego klucza, jeżeli jednak chcesz przechowywać dane programu w rejestrze, to utwórz własny klucz i w żadnym razie tak jak to robisz teraz, gdyż tworzysz w kluczu wartość ciągu o nazwie Form1->Edit1->Text i wartości: Form1->Edit2->Text, czyli np. Edit1->Text = "User name", a Edit2->Text = "password", to w rejestrze zostanie utworzona wartość ciągu:

User name password



rejestr.png


Trzeba utworzyć dwie wartości ciągu, jedną dla nazwy użytkownika, drugą dla hasła, czyli:

Przy mapowaniu na _CHAR maps to = char
KOD cpp:     UKRYJ  
 HANDLE hToken;
 OpenProcessToken(GetCurrentProcess(), TOKEN_ADJUST_PRIVILEGES | TOKEN_QUERY, &hToken);

 if( SetPrivilege(hToken, SE_TAKE_OWNERSHIP_NAME, true) )
 {
  HKEY hKey;
  if(RegCreateKeyEx(HKEY_LOCAL_MACHINE,
                    "SOFTWARE\\My key name",
                    0, NULL, 0, KEY_ALL_ACCESS, NULL,
                    &hKey, NULL) == ERROR_SUCCESS)
  {
   String user = "Cyfrowy Baron";//Form1->Edit1->Text; // proponowana nazwa użytkownika
   String pass = "hasło";//Form1->Edit2->Text; // hasło proponowane przez użytkownika [zweryfikowane]

   RegSetValueEx(hKey, "Username", 0, REG_SZ, (PBYTE)(user.t_str()), (user.Length()));
   RegSetValueEx(hKey, "Password", 0, REG_SZ, (PBYTE)(pass.t_str()), (pass.Length()));
   RegCloseKey(hKey);
  }
 }


Przy mapowaniu na _CHAR maps to = wchar_t
KOD cpp:     UKRYJ  
 HANDLE hToken;
 OpenProcessToken(GetCurrentProcess(), TOKEN_ADJUST_PRIVILEGES | TOKEN_QUERY, &hToken);

 if( SetPrivilege(hToken, SE_TAKE_OWNERSHIP_NAME, true) )
 {
  HKEY hKey;
  if(RegCreateKeyEx(HKEY_LOCAL_MACHINE,
                    L"SOFTWARE\\My key name", /* utworzy w kluczu SOFWARE nowy klucz o nazwie My key name */
                    0, NULL, 0, KEY_ALL_ACCESS, NULL,
                    &hKey, NULL) == ERROR_SUCCESS)
  {
   String user = "Cyfrowy Baron";//Form1->Edit1->Text; // proponowana nazwa użytkownika
   String pass = "hasło";//Form1->Edit2->Text; // hasło proponowane przez użytkownika [zweryfikowane]

   RegSetValueEx(hKey, L"Username", 0, REG_SZ, (PBYTE)(user.t_str()), (user.Length() * 2));
   RegSetValueEx(hKey, L"Password", 0, REG_SZ, (PBYTE)(pass.t_str()), (pass.Length() * 2));
   RegCloseKey(hKey);
  }
 }


W rejestrze pojawi się coś takiego:

rejestr2.png


Nie twórz klucza zawierającego nazwę programu (My key name), gdyż każdy kto zajrzy do rejestru od razu znajdzie klucz po nazwie programu i bez problemu pozna nazwę użytkownika i hasło. Nie we wszystkich kluczach rejestru użytkownik może dodawać nowe klucze, niektóre są zastrzeżone tylko dla systemu.

Jeżeli będziesz przepisywał kod bez zrozumienia, to nic Tobie z tego nie wyjdzie.




W 7ce wystarczy zaznaczyć opcję uruchamiaj jako administrator i też zadziała.

Użytkownik nie zna hasła administratora, więc nie uruchomi programu w tym trybie. Kod który podałem ostatnio powinien działać w Windows 7 bez uruchamiania programu w trybie administratora, jeżeli nie użyj tokenów, tak jak podałem w ostatnim poście.
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Za ten post autor Cyfrowy Baron otrzymał podziękowanie od:
PeTeKa
Avatar użytkownika
Cyfrowy Baron
Administrator
Administrator
 
Posty: 4730
Dołączył(a): niedziela, 13 lipca 2008, 15:17
Podziękował : 12
Otrzymał podziękowań: 444
System operacyjny: Windows 7 x64 SP1
Kompilator: Embarcadero RAD Studio XE2
C++ Builder XE2 Update 4
SKYPE: cyfbar
Gadu Gadu: 0
    Windows XPFirefox

Re: Tworzenie i przechowywanie nazwy użytkownika w rejestrze

Nowy postprzez PeTeKa » środa, 17 listopada 2010, 20:57

Cyfrowy Baron napisał(a):To błędy konwersji zależą od ustawień środowiska, a problem opisałem dość szczegółowo w tym poście: viewtopic.php?f=16&t=1098&p=7401&hilit=wchar_t+b_str+#p7401

Dziękuję za informacje, zastanawiałem się dlaczego nie działają mi niektóre porady (między innymi funkcja sprawdzająca zewnętrzne IP). Przydatna informacja.
Jeśli chodzi o lokalizację klucza chciałem zrobić dwie rzeczy od razu (ładowanie przy starcie systemu i zapisywanie) zrobiłem sobie testowo nowy projekt i faktycznie pomieszałem. Kod był dla mnie w miarę czytelny, tylko nie mogłem dojść do tego dlaczego nie chcę mi się to kompilować.

Uwzględniając Twoją odpowiedź w podanym wyżej poście, wszystko zrozumiałem i dziękuję za pomoc.

Cyfrowy Baron napisał(a):Jeżeli będziesz przepisywał kod bez zrozumienia, to nic Tobie z tego nie wyjdzie.


To dopiero początek mojej drogi i wiele pracy przede mną, jednak dziękuję za mobilizację.
"Nie kochaj rzeczy, które z tego świata są i w nim są
Nie patrzaj w blask, który świeci, bo świeci odbiciem tylko"
Avatar użytkownika
PeTeKa
Bladawiec
Bladawiec
 
Posty: 6
Dołączył(a): czwartek, 27 maja 2010, 17:06
Podziękował : 2
Otrzymał podziękowań: 0
System operacyjny: Microsoft Windows 7 x64
Kompilator: C++ Builder 2010
Gadu Gadu: 0
    Windows 7Firefox

Re: Tworzenie i przechowywanie nazwy użytkownika w rejestrze

Nowy postprzez Cyfrowy Baron » środa, 17 listopada 2010, 21:09

Jeśli chodzi o lokalizację klucza chciałem zrobić dwie rzeczy od razu (ładowanie przy starcie systemu i zapisywanie) zrobiłem sobie testowo nowy projekt i faktycznie pomieszałem.

Jeżeli chcesz najpierw wykonywać na jednym kluczu, a potem na drugim to musisz najpierw zamknąć pierwszy klucz RegCloseKey(hKey);, a potem w podobny sposób jak za pierwszym razem otworzyć nowy klucz.

Za ten post autor Cyfrowy Baron otrzymał podziękowanie od:
PeTeKa
Avatar użytkownika
Cyfrowy Baron
Administrator
Administrator
 
Posty: 4730
Dołączył(a): niedziela, 13 lipca 2008, 15:17
Podziękował : 12
Otrzymał podziękowań: 444
System operacyjny: Windows 7 x64 SP1
Kompilator: Embarcadero RAD Studio XE2
C++ Builder XE2 Update 4
SKYPE: cyfbar
Gadu Gadu: 0
    Windows XPFirefox


Powrót do Ogólne problemy z programowaniem

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości

cron